Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί οι έγκυες δεν πρέπει να εκτίθενται σε τεχνητό φωτισμό τη νύχτα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους εκτίθενται στα τεχνητά φώτα των υπαίθριων χώρων.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, και οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τα έντονα φώτα και να μειώνουν τη φωτεινότητα των συσκευών πριν τον βραδινό ύπνο.

Ο λόγος είναι ότι η έκθεση στον τεχνητό φωτισμό το βράδυ συνδέεται με διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης.

Η νέα μελέτη επιστημόνων από το Σικάγο σε εκατοντάδες εγκύους, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσες εκτίθενται στο ημίφως μετά τη δύση του ηλίου, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο σε σύγκριση με όσες εκτίθενται σε μέτριο ή δυνατό φως.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φώτα τη νύχτα καταστέλλουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Η διαταραχή της έχει επιπτώσεις σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, μεταξύ των οποίων ο μεταβολισμός της γλυκόζης και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 741 εγκύους ηλικίας 18 έως 43 ετών από οκτώ μαιευτικές κλινικές των ΗΠΑ. Όλες βρίσκονταν μεταξύ της 16ης και της 21ης εβδομάδας κύησης.

Οι ερευνητές τις χώρισαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την έκθεσή τους σε δυνατά φώτα τις 3 ώρες πριν κοιμηθούν το βράδυ:

– Μειωμένη έκθεση (έμεναν στο ημίφως κατά μέσο όρο 2,6 ώρες από τις 3)
– Μέτρια έκθεση (περνούσαν 2,2 ώρες από τις 3 στο ημίφως)
– Μεγάλη έκθεση (1,7 ώρες από τις 3 στο ημίφως)

Σε σύγκριση με τις εγκύους που ήταν εκτεθειμένες λιγότερο χρόνο στα δυνατά φώτα, όσες είχαν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν σχεδόν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη κύησης καθώς προχωρούσε η εγκυμοσύνη.

Αντίστοιχα, όσες είχαν μέτρια έκθεση στα δυνατά φώτα είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Με σακχαρώδη διαβήτη διαγνώστηκαν 16 από τις 247 έγκυες που είχαν εκτεθεί πολύ στο τεχνητό φως και 12 από τις 247 γυναίκες που είχαν εκτεθεί μέτρια στο τεχνητό φως. Μόλις 3 από τις γυναίκες που εκτέθηκαν λίγο στον έντονο φωτισμό διαγνώστηκαν με την πάθηση.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «η έκθεση στα φώτα πριν τον βραδινό ύπνο, ενδέχεται να αποτελεί υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη κύησης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Minjee Kim, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Τα ποσοστά του διαβήτη κύησης αυξάνονται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Την περίοδο 2011-2013 το περίπου 4,5% των γυναικών που κυοφορούσαν το πρώτο τους παιδί έπασχαν από τη νόσο.

«Η τάση αυτή είναι πολύ ανησυχητική», τονίζει η Δρ. Kim. «Ο διαβήτης κύησης αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες επιπλοκών στην κύηση. Επιπλέον, οι μητέρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια και άνοια αργότερα στη ζωή τους, ενώ τα παιδιά τους έχουν αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας και υπέρτασης όταν μεγαλώσουν».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine.


Πηγή