Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί οι έγκυοι δεν πρέπει να αποκλείουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή που ακολουθεί η έγκυος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο DNA του παιδιού της αυξάνοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία αργότερα στη ζωή του.

Μία από αυτές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, από την έγκυο, προκαλεί τροποποιήσεις σε τμήματα του DNA του εμβρύου που κυοφορεί. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν τελικώς σε παιδιά με περιττά κιλά.

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή της εγκύου μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη λειτουργία γονιδίων – πρόκειται για τις επονομαζόμενες επιγενετικές αλλαγές.

Νέα έρευνα ωστόσο, διαπίστωσε ότι η μητέρα που δεν καταναλώνει υδατάνθρακες στην εγκυμοσύνη έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσει μωρό με βλάβη στο νευρικό σωλήνα.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή σχεδιάζουν να συλλάβουν, πρέπει να αποφύγουν διατροφή που μειώνει ή αποκλείει τους υδατάνθρακες, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες.

Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν λίγους υδατάνθρακες, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με βλάβες στο νευρικό σωλήνα, όπως δισχιδή ράχη και ανεγκεφαλία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν περιόριζαν τους υδατάνθρακες.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων και γέννησης παιδιών με βλάβες στο νευρικό σωλήνα.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Tania Desrosiers, το εύρημα ενισχύει την ανάγκη οι γυναίκες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για δίαιτες ή διατροφικές συμπεριφορές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περιορισμένους υδατάνθρακες, προσλάμβαναν λιγότερο φυλλικό οξύ από τις γυναίκες που έτρωγαν κανονικά υδατάνθρακες. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη και η έλλειψή του έχει συσχετισθεί με επιπλοκές κατά την κύηση, όπως δυσμορφίες στο έμβρυο, αιφνίδια αποβολή, αποκόλληση πλακούντα και πρόωρο τοκετό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Birth Defects Research.

Διαβάστε επίσης:

Λιπαρά στην εγκυμοσύνη: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού

Διατροφικές ελλείψεις στην εγκυμοσύνη: Πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο (πίνακας)


Πηγή