Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γιατί οι δρομείς έχουν αυξημένες ανάγκες μαγνησίου;

Λίγες ημέρες πριν τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος είναι γεγονός ότι συγκεντρώνει χιλιάδες δρομέων, οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία που έχει η επάρκεια σε μαγνήσιο, για την επίτευξη καλών επιδόσεων.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως, ακόμη και μια μικρή έλλειψη μαγνησίου αρκεί, για να μειωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα στην άσκηση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες αποστάσεις όπως ο Μαραθώνιος.

Το μαγνήσιο συνεισφέρει στη παραγωγή ενέργειας με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, κρίσιμα μεταλλικά στοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο και το σελήνιο) μαζί με το μαγνήσιο, εκκρίνονται με τον ιδρώτα και δύσκολα αναπληρώνονται.

«Το λάδι μαγνησίου σε μορφή διαδερμικού σπρέι και οι αντίστοιχες νιφάδες μαγνησίου επιτρέπουν στο σώμα να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα μαγνησίου κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά από αυτήν, αναπληρώνοντας το χαμένο μαγνήσιο. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμώνται η κόπωση και οι κράμπες και προωθείται ταχύτερα η τόσο σημαντική μυϊκή αποκατάσταση», εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc. και πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Οι αθλητές συχνά συμβουλεύονται να αυξήσουν την ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουν από τη διατροφή τους, εντάσσοντας σε αυτήν προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Υπάρχουν, όμως, πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Αφενός διότι η βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου ποικίλει, αφετέρου γιατί ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων έχει οδηγήσει το έδαφος σε ένδεια μαγνησίου.

 Ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών, διαιτολόγων και προπονητών πιστεύει ότι το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό μικροστοιχείο στη διατροφή του αθλητή. Δεν χρειάζεται μόνο για τη βέλτιστη σύσπαση των μυών και τη σκελετική αντοχή, αλλά συμβάλει και στη αποδοτικότερη χρήση οξυγόνου, που είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση. Παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση από την κόπωση και από τους τραυματισμούς.

Η διαδερμική εφαρμογή μαγνησίου είναι κατάλληλη για επαγγελματίες αθλητές, που χρειάζονται υψηλά επίπεδα μαγνησίου.

Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος

Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερους θανάτους από έμφραγμα και ανακοπή φέρνει ο… μαραθώνιος

Οι 7 βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες μετά τα 40

Μαγνήσιο: 6 σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψή του

 


Πηγή