Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη γρίπη και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει του δύσκολου -από επιδημιολογικής άποψης- χειμώνα που έρχεται, καθώς είναι πιο ευάλωτοι στη γρίπη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει σχετικά με τους αναπνευστικούς ιούς και την ταυτόχρονη κυκλοφορία της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του SARS-Cov.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την Judy Chen, υποψήφια διδάκτορα, και τον Daniel Goldstein, καθηγητή εσωτερικής ιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, διερεύνησαν γιατί τα μακροφάγα, η πρώτη γραμμή άμυνας του αναπνευστικού συστήματος που βρίσκονται στους πνεύμονες και επιτίθενται σε εισβολείς, φαίνεται να εξασθενούν με τη γήρανση.

Προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια απέδειξε ότι όταν μακροφάγα από ένα ηλικιωμένο ποντίκι τοποθετήθηκαν σε ένα νεαρό ποντίκι, τα κύτταρα έμοιαζαν να αναγεννούνται. «Το πόρισμα αυτό μας οδήγησε να θεωρήσουμε ότι κάτι στο περιβάλλον των πνευμόνων συμβάλλει σε αυτή τη λειτουργία», δήλωσε η Δρ. Chen.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η αύξηση της προσταγλανδίνης Ε2 (ένας ανοσορυθμιστής με ευρύ φάσμα επιδράσεων, από την επίσπευση του τοκετού στην εγκυμοσύνη έως τη φλεγμονή με αρθρίτιδα) στους πνεύμονες, που πραγματοποιείται με την αύξηση της ηλικίας, περιορίζει τη δραστικότητα των μακροφάγων και την αναπαραγωγή τους.

Η συσσώρευση της PGE2 θεωρείται ακόμα ένας δείκτης της βιολογικής γήρανσης καθώς με την ηλικία, τα κύτταρα που βρίσκονται στην επένδυση των κυψελίδων στους πνεύμονες γερνούν εξίσου. Αυτά τα κύτταρα οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή της PGE2 και στην καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να ελέγξουν τη σχέση μεταξύ της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2) και της αυξημένης ευαισθησίας στη γρίπη, χορήγησαν σε ηλικιωμένα ποντίκια ένα φάρμακο που εμποδίζει έναν υποδοχέα της PGE2.

«Τα ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν αυτό το φάρμακο κατέληξαν να έχουν περισσότερα μακροφάγα και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από τη γρίπη σε σχέση με τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν έλαβαν το φάρμακο» εξηγεί η Δρ. Chen.

Στα μελλοντικά σχέδια της επιστημονικής ομάδας βρίσκεται η περαιτέρω εξέταση των τρόπων που η PGE2 επηρεάζει τα μακροφάγα καθώς και τον πιθανό ρόλο της στη φλεγμονή σε όλο το σώμα.

«Καθώς γερνάμε, γινόμαστε πιο ευάλωτοι όχι μόνο στη γρίπη, αλλά και σε άλλες λοιμώξεις, καρκίνους και αυτοάνοσα νοσήματα», καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.


Πηγή