Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Γιατί τα δημητριακά με ζάχαρη είναι η χειρότερη επιλογή για τα παιδιά

Τα δημητριακά καταναλώνονται τις τελευταίες δεκαετίες από τα περισσότερα παιδιά είτε στο πρωινό γεύμα είτε ως εναλλακτική άλλων γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, τα περισσότερα δημητριακά πρωινού για παιδιά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους.

Κάποια από αυτά περιέχουν ανά μερίδα (40γρ.) έως και 3,7 κύβους ζάχαρης, την ώρα που η ανώτατη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ανέρχεται σε 6 κύβους.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, φθοράς των δοντιών, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Κάποια δημητριακά με ζάχαρη μπορεί να παρέχουν ανά μερίδα 40 γραμμαρίων στα παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών πάνω από τη διπλάσια ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης.

Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλη βιομηχανία παραγωγής δημητριακών δήλωσε πρόσφατα ότι μείωσε κατά 14% την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα δημητριακά πρωινού για παιδιά, επισημαίνοντας ότι η συνιστώμενη μερίδα ανέρχεται στα 30 γραμμάρια και όχι τα 40.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι μύθος πως τα δημητριακά πρωινού αποτελούν υγιεινή επιλογή. Κάποια μπορεί να είναι, αλλά τα περισσότερα περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών παραγωγής δημητριακών δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν τη μείωση της ζάχαρης στα δημητριακά και την σαφέστερη διατροφική σήμανση.

Τα παραπάνω αποτελούν τη συνέχεια μελέτης που είδε το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να τροφοδοτήσει διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας, ανακάλυψαν ότι πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά γλυκόζης στα κύτταρα φάνηκε σε υψηλότερα επίπεδα στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση με το αδενοκαρκίνωμα.

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινές τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη: Δείτε ποιες είναι

Πέντε υπέροχα πράγματα που θα συμβούν στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα: Ο ρόλος της ζάχαρης


Πηγή