Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Γονέας που ατμίζει και κίνδυνος παιδικού εκζέματος

Οι γονείς που ατμίζουν μέσα στο σπίτι μπορεί να πυροδοτήσουν το έκζεμα στα παιδιά τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για πάνω από 35.000 νοικοκυριά στις ΗΠΑ και έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων ο ένας γονέας έκανε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, είχαν 24% υψηλότερες πιθανότητες εκζέματος (γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα) από τα παιδιά που οι γονείς τους δεν κάπνιζαν.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους γονείς σχετίζεται με την παιδική ατοπική δερματίτιδα», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Golara Honari, καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η έκθεση στις τοξίνες που εκπέμπονται στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα των παιδιών.

Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν «δείξει αυξημένο οξειδωτικό στρες σε ανθρώπινα κερατινοκύτταρα και τρισδιάστατα μοντέλα δέρματος που εκτίθενται σε υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου και υπολείμματα αερολύματος», σημείωσαν. Τα κερατινοκύτταρα είναι κύτταρα που αποτελούν περίπου το 90% της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος.

«Υποθέτουμε ότι η παθητική έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σχετίζεται με παρόμοια αντίδραση μεταξύ των παιδιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας», λένε οι ερευνητές του Στάνφορντ.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα της περιόδου 2014-2018 που αφορούσε περίπου 35.000 νοικοκυριά. Πρόκειται για έρευνα μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε οικογένειες που διεξάγεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Συνολικά, περίπου το 13% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ιστορικό εκζέματος, το οποίο συμφωνεί με τις τυπικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, τα παιδιά που εκτέθηκαν στο άτμισμα ενός γονέα είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να έχουν έκζεμα, σε σύγκριση με εκείνα που δεν εκτέθηκαν. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν ο γονέας κάπνιζε επίσης κανονικά τσιγάρα μέσα στο σπίτι.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Ωστόσο, αυτή η προκαταρκτική εξέταση της επίδρασης του ατμίσματος στην υγεία του δέρματος των παιδιών ήταν απαραίτητη, «δεδομένης της αυξανόμενης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της μη μελετημένης συσχέτισής του με την υγεία των κοντινών μελών της οικογένειας», δήλωσαν η Honari και οι συνεργάτες της.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Dermatology.


Πηγή