Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γρίπη: Πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αν και η γρίπη θεωρείται λοίμωξη του αναπνευστικού, έχει σχετιστεί με νευρολογικά συμπτώματα.

Ποτέ μέχρι σήμερα όμως, δεν είχαν μελετηθεί οι πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις της στον εγκέφαλο.

Μικρή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι στελέχη της γρίπης προκαλούν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου.

Ο βιολόγος Μάρτιν Κόρτε και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig της Γερμανίας, μόλυναν θηλυκά ποντίκια με δύο διαφορετικά στελέχη της γρίπης και τα πειραματόζωα παρουσίασαν αλλαγές στη δομή και την λειτουργία του ιππόκαμπου που μάλιστα εντοπίζονταν και έναν μήνα μετά τη λοίμωξη.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ερευνητές εστίασαν σε τρία διαφορετικά στελέχη της γρίπης (H1N1, H3N2, H7N7), με τα δύο εξ αυτών (H3N2 και H7N7), να προκαλούν εξασθένηση της μνήμης που σχετιζόταν με δομικές αλλαγές στους νευρώνες του ιππόκαμπου.

Οι λοιμώξεις ενεργοποιούσαν επίσης τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου στη συγκεκριμένη περιοχή για μια παρατεταμένη περίοδο και άλλαζαν την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται σε διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν στελέχη της γρίπης που όντως ενέχουν κίνδυνο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: 4 περιπτώσεις που αποδεικνύεται θανατηφόρα

Γρίπη & γριπώδης συνδρομή: Οι διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πίνακας συμπτωμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ


Πηγή