Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γυναίκα πέθανε μετά από κατανάλωση ωμών στρειδιών -Τι είναι το βακτήριο Vibrio

Η Jeanette LeBlanc πήγε μαζί με φίλους και την οικογένειά της στις ακτές της Λουιζιάνα το Σεπτέμβριο, για να μαζέψει καβούρια και όστρακα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η LeBlanc και η φίλη της, η Karen Bowers, έφαγαν περίπου δύο δεκάδες ωμά στρείδια.

Λίγο αργότερα, η LeBlanc παρουσίασε προβλήματα στην αναπνοή και είχε εξάνθημα στα πόδια της, που έμοιαζε με αλλεργική αντίδραση. Η κατάστασή της συνέχισε να επιδεινώνεται και οι γιατροί ανέφεραν ότι μολύνθηκε με ένα είδος σαρκοφάγων βακτηρίων που ονομάζονται Vibrio.

Τα βακτήρια Vibrio ζουν σε παράκτια ύδατα και είναι πολυπληθή μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, όταν το νερό είναι θερμότερο, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με τα βακτήρια Vibrio τρώγοντας ωμά ή και βρασμένα οστρακοειδή, όπως στρείδια. Μπορούν επίσης να μολυνθούν εάν έχουν ανοιχτές πληγές στο δέρμα τους που εκτίθεται σε αλμυρό νερό.

Τα βακτήρια Vibrio προκαλούν περίπου 80.000 ασθένειες και 100 θανάτους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τα βακτήρια Vibrio από ωμά στρείδια αντιμετωπίζουν μόνο διάρροια και έμετο. Οι ηπιότερες περιπτώσεις συνήθως αναρρώνουν σε περίπου τρεις ημέρες. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως λοιμώξεις του αίματος και σοβαρές αλλοιώσεις του δέρματος με φουσκάλες. Περίπου 1 στα 4 άτομα με αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις πεθαίνει από την ασθένεια.

Η LeBlanc πάλεψε την ασθένεια για 21 ημέρες αλλά δεν κατάφερε να ανακάμψει. Πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2017.


Πηγή