Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας: Μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία γονιμότητας;

Οι γυναίκες που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και θέλουν να ακολουθήσουν θεραπεία γονιμότητας, μπορούν να το κάνουν χωρίς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο έξαρσης της αυτοάνοσης πάθησης. 

Νέα έρευνα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες με πολλαπλή σκλήρυνση δεν ήταν πιο πιθανό να δουν έξαρση της νόσου μετά από τέτοια αγωγή.

Ανακάλυψαν επίσης μία σχέση μεταξύ των φαρμάκων για την πολλαπλή σκλήρυνση και της απουσίας εξάρσεων κατά τη διάρκεια της μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Δρ. Edith Graham δήλωσε ότι οι θεραπείες υπογονιμότητας σε γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο πίστευαν οι ειδικοί μέχρι πρόσφατα.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε πολλές υποτροπές, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότερες ασθενείς είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για τη νόσο τους τον προηγούμενο χρόνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 65 γυναίκες μέσης ηλικίας 37 ετών, που υποβλήθηκαν τουλάχιστον μια φορά σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι 56 από αυτές έπασχαν από πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ οι 9 βρίσκονταν στο στάδιο «κλινικά μεμονωμένου συνδρόμου», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση συμπτωμάτων πανομοιότυπων με εκείνων της σκλήρυνσης, για πρώτη όμως φορά.

Οι συμμετέχουσες είχαν διαγνωστεί πριν 8 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ καμία δεν είχε προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά τους αρχεία για υποτροπές τον χρόνο πριν τις θεραπείες γονιμότητας και τρεις μήνες μετά από κάθε αγωγή.

Το 43% ακολουθούσαν θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υπογονιμότητας. Οι περισσότερες είχαν λάβει αγωγή εντός του προηγούμενου έτους.

Καμία από αυτές που ακολουθούσαν θεραπεία για τη νόσο τους δεν υποτροπίασε τους 3 μήνες μετά τη θεραπεία για την υπογονιμότητα.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε διαφορές στο ποσοστό των γυναικών που έμειναν έγκυες μετά τη θεραπεία υπογονιμότητας σε σύγκριση με αυτές που δεν κατάφεραν να μείνουν έγκυες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation.


Πηγή