Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Διαβήτης κύησης: Οι επιπτώσεις στην καρδιά της γυναίκας

Το σώμα κάποιων γυναικών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επιπλέον ζήτηση για την παραγωγή ινσουλίνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ο διαβήτης κύησης απαιτεί συστηματική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υιοθέτηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και ισχαιμικής καρδιοπάθειας στο μέλλον.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Birmingham, Auckland και Warwick, σε συνεργασία με το University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust εξέτασαν 9.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης μεταξύ 1990 και 2016.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης, είχαν πάνω από 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 μελλοντικά, πάνω από 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ Krish Nirantharakumar, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη κύησης ήταν πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν υπέρταση και ισχαιμική καρδιοπάθεια σε σχετικά νεαρή ηλικία, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς προηγούμενη τέτοια διάγνωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη και διαβήτης: Πότε πρέπει να ελέγχονται οι γυναίκες

Διαβήτης κύησης: Οι επιπτώσεις στην καρδιά του εμβρύου


Πηγή