Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Διαβήτης τύπου 2: Η «καλύτερη» σοκολάτα για τη διαχείριση του υψηλού σακχάρου

Αν έχετε διαβήτη, μπορείτε να απολαύσετε μια σοκολάτα;

Η κορυφαία βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes UK διαβεβαίωσε ότι «μπορείτε να φάτε σοκολάτα», αλλά το μέτρο και η χαμηλή συχνότητα είναι το κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Το να τρώτε μια ολόκληρη συσκευασία σε μία κίνηση είναι μια κακή επιλογή ανεξαρτήτως του τύπου της σοκολάτας που επιλέγετε. Η σοκολάτα θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, καθώς είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας θα οδηγήσει σε ακούσια αύξηση βάρους. Ως εκ τούτου, η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα θα είναι πιο δύσκολο να είναι διαχειρίσιμα. «Κατά μέσο όρο, η σοκολάτα τύπου κουβερτούρας περιέχει 50 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια», σημείωσε η Diabetes UK.

Η φιλανθρωπική οργάνωση πρόσθεσε ότι η πρόσληψη ζάχαρης από τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι μικρότερη από 30 γραμμάρια σε ημερήσια βάση.

Τι ισχύει με τη σοκολάτα για διαβητικούς;

Η Diabetes UK δεν συνιστά τη σοκολάτα για διαβητικούς, η οποία είναι εξίσου υψηλή σε λιπαρά και θερμίδες με την κανονική σοκολάτα. Μπορεί ακόμα να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι συχνά πιο ακριβή από την κανονική σοκολάτα, πρόσθεσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Ποια σοκολάτα είναι η καλύτερη;

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο είναι η καλύτερη επιλογή.

Η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί διαβήτη;

Ο διαιτολόγος Douglas Twenefour είπε: «Ο διαβήτης είναι μια περίπλοκη πάθηση, επομένως δεν μπορούμε να πούμε απλώς ότι προκαλείται από την κατανάλωση ζάχαρης».

Ωστόσο, τα άτομα που είναι διαβητικά συνιστάται να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Οι ειδικοί στο Harvard Health εξηγούν ότι οι διαβητικοί θα πρέπει να «δώσουν ιδιαίτερη προσοχή» στην κατανάλωση υδατανθράκων.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, για παράδειγμα, πιθανότατα θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών του σακχάρου. Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων περιλαμβάνουν το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αρτοσκευάσματα.

Στον αντίποδα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αφομοιώνονται πιο αργά στο σώμα κατά συνέπεια λόγω της αργής πέψης θα υπάρξει πιο μέτρια αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τα καλύτερα σνακ για διαβητικούς

Εάν δεν θέλετε να φάτε μαύρη σοκολάτα η Diabetes UK συνιστά την επιλογή μιας χούφτας σπόρων όπως κολοκυθόσποροι ή ηλιόσποροι.

Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε:

  • 15 αμύγδαλα, ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
  • 1 κομμάτι τυρί στο μέγεθος σπιρτόκουτου ή ένα τρίγωνο ή στρογγυλό τυράκι
  • 4 φέτες πορτοκάλι
  • 5-6 ντοματίνια
  • 5-6 κομμάτια καρότου
  • Μισό αγγούρι
  • Μισή μπανάνα (όχι γινωμένη)
  • Μισό ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη
  • Ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 3-4 μικρά κράκερς

Δεκαπέντε γραμμάρια υδατάνθρακα ανά 3 με 4 ώρες αποτελούν την κατάλληλη ποσότητα για ένα μικρογεύμα.


Πηγή