Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Διαζύγιο: Πώς σχετίζεται με την αύξηση βάρους στα παιδιά

Τα παιδιά με χωρισμένους γονείς είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η αύξηση βάρους είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά των οποίων οι γονείς παίρνουν διαζύγιο πριν από την ηλικία των έξι ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Πολιτικής Επιστήμης του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία για 7.574 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2002. Οι πληροφορίες για τα παιδιά συλλέχθηκαν από το UK Millennium Cohort Study, του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο μελέτησε τη ζωή ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος παιδιών που γεννήθηκαν στην Αγγλία στην αρχή της νέας χιλιετίας. Τα παιδιά εξετάστηκαν στην ηλικία των εννέα μηνών, τριών ετών, πέντε ετών, επτά ετών και 11 ετών.

Από τα παιδιά που μελετήθηκαν, τα 1.573, ή περίπου ένα στα πέντε, είχαν βιώσει το διαζύγιο των γονιών τους μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Η μελέτη εξέτασε επίσης τα ύψη και τα βάρη των παιδιών, τις ηλικίες και τα φύλα για να υπολογίσει το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά χωρισμένων γονέων πήραν περισσότερο βάρος, στη διάρκεια 24 μηνών μετά το διαζύγιο. Επιπλέον, ήταν πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα εντός 36 μηνών από τον χωρισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ο χωρισμός είναι μία διαδικασία με δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι προσπάθειες για να μην αυξηθεί το βάρος των παιδιών πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα μετά το διαζύγιο. «Η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή τουλάχιστον στον περιορισμό της διαδικασίας που οδηγεί μερικά παιδιά να αναπτύξουν παχυσαρκία», αναφέρουν.

 Πηγή: bbc.co.uk

Διαβάστε περισσότερα:

Παιδί και ψυχολογία: 5 πράγματα που θέλουν τα παιδιά χωρισμένων γονιών


Πηγή