Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διατροφικές ελλείψεις: Γιατί εμποδίζουν το αδυνάτισμα

Τα τρόφιμα σήμερα είναι λιγότερο θρεπτικά, με αποτέλεσμα η διατροφή μας να μην αποδίδει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για υγεία και την απώλεια των περιττών κιλών.

Στη δυτικού τύπου διατροφή κυριαρχεί το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, τα εξευγενισμένα άλευρα και τα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, τα trans λιπαρά και συνολικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η επιστημονική έρευνα τα τελευταία 40 χρόνια και οι κλινικές διατροφικές μελέτες σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι του δυτικού πολιτισμού υποφέρουν από μαζικές διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μάλιστα, οι ελλείψεις αυτές είναι πολύ διαδεδομένες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 30% των συνήθων διατροφών υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και πάνω από το 80% έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Εννέα στα δέκα άτομα έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία, μεταξύ άλλων, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο και να είναι υπό έλεγχο οι φλεγμονές.

Αυτό σημαίνει πρακτικά για την υγεία ότι αν και φαινομενικά χορτασμένοι, πολλοί άνθρωποι ουσιαστικά υποσιτίζονται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα, παιδιά και ενήλικες, υποσιτίζονται.

Ο υψηλός αριθμός θερμίδων δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το σώμα μας λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η υπερκατανάλωση τροφής να δημιουργεί ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Δηλαδή, κάποιος να προσλαμβάνει πολλές θερμίδες, αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι, συγκριτικά με τη δεκαετία του 1970, σήμερα τρώμε κατά μέσο όρο 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, ως επί το πλείστον από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και άλλους υδατάνθρακες.

Δηλαδή, πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που όμως δημιουργούν διατροφικές ελλείψεις σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη D, επηρεάζοντας αρνητικά το μεταβολισμό μας και συνολικά την υγεία μας.

Η χαμηλή, επίσης, σε φυτικές ίνες διατροφή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες, έχουν ως αποτελέσματα το σύνδρομο διαρροής εντέρου και πολλά άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία αναστέλλουν την περαιτέρω απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι ελλείψεις αυτές είναι η βασική υποκείμενη αιτία της αντίστασης απώλειας βάρους.

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και τα κατάλληλα μικρο- και μακρο-θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει να επανέλθει ο μεταβολισμός του ασθενή και να εξισορροπηθεί η χημεία του σώματος, δηλαδή να πάρει ο οργανισμός τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να κάψει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να οικοδομήσει και να διατηρήσει τη σωστή μυϊκή μάζα.


Πηγή