Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Δυσκολεύεστε να διακρίνετε κοινές μυρωδιές; Μάθετε από τι κινδυνεύετε

Η δυσκολία στην αναγνώριση συνηθισμένων οσμών, όπως το λεμόνι και η κανέλα, μπορεί να αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα μιας σοβαρής εκφυλιστικής νόσου.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι δομικές αλλοιώσεις της συγκεκριμένης νόσου εμφανίζονται πρώτα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όσφρηση.

Πενταετής έρευνα αμερικανών επιστημόνων συμπεριέλαβε περίπου 600 υγιείς εθελοντές 54 έως 100 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να αναγνωρίσουν 12 οικείες μυρωδιές, όπως λεμόνι, μπανάνα, μαύρο πιπέρι, κανέλα, βενζίνη και σαπούνι.

 

Στη συνέχεια, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά νοητικών τεστ, τα οποία επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο για μια πενταετία.

Στο διάστημα αυτό, περίπου το ένα τρίτο των εθελοντών παρουσίασε ήπια νοητική έκπτωση, ενώ ορισμένοι εκδήλωσαν Ατλσχάιμερ.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι όσοι είχαν κάνει τέσσερα ή περισσότερα λάθη στο αρχικό τεστ όσφρησης ήταν 50% πιο πιθανό να παρουσιάσουν νοητικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης.

Η δυσκολία στην αναγνώριση οσμών φάνηκε επίσης να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δυσλειτουργία της όσφρησης μπορεί να είναι πρώιμη εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η εξασθένιση της όσφρησης μπορεί να προκληθεί από πολλούς άλλους παράγοντες και δεν υποδηλώνει απαιραίτητα κίνδυνο άνοιας. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουν οι ηλικιωμένοι να αναφέρουν στον γιατρό τους τυχόν προβλήματα όσφρησης.

Διαβάστε επίσης:

Τελικά ποιο είναι το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: 4 λιγότερο γνωστοί παράγοντες κινδύνου που πιθανώς αγνοείτε

 


Πηγή