Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Είναι το ψήσιμο με κάρβουνο ή άλλες πηγές θερμότητας καρκινογόνο;

Οι περισσότεροι Αμερικανοί αναφέρουν ότι ψήνουν στη σχάρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρά τη δημοτικότητά του, πιθανότατα έχουμε ακούσει τη φήμη ότι το ψήσιμο στη σχάρα είναι κακό για την υγεία μας. Δυστυχώς, υπάρχει κάποια αλήθεια στη συγκεκριμένη φήμη.

Το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια. Υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να κάνουμε το γεύμα μας ασφαλές, υγιεινό και νόστιμο.

Είναι ο άνθρακας καρκινογόνος;

Οτιδήποτε αποδεικνύεται ότι προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου θεωρείται καρκινογόνο. Το κάρβουνο από μόνο του δεν είναι καρκινογόνο, αλλά το μαγείρεμα με κάρβουνο έχει σχέση με τον καρκίνο. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτό: Ο πρώτος έχει να κάνει με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος, ο δεύτερος σχετίζεται με το ότι το μαγείρεμα με κάρβουνο δημιουργεί πολύ καπνό. Τόσο ο καπνός όσο και το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία ορισμένων κρεάτων είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνα.

Φυσικά, ο άνθρακας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μαγειρέψουμε φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, δεν ανταποκρίνονται όλα τα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο στο μαγείρεμα με κάρβουνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν όλα τα είδη ψησίματος με κάρβουνο τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι ψησίματος με κάρβουνο θεωρούνται πολύ ασφαλείς. Ωστόσο, το μαγείρεμα με κάρβουνο μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες σε ορισμένα τρόφιμα.

Η ψησταριά προκαλεί καρκίνο;

Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ότι η αγαπημένη καλοκαιρινή του συνήθεια στη μαγειρική μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Δυστυχώς, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε πριν ανάψουμε το γκριλ. Το συχνό ψήσιμο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Είναι το ψήσιμο στο γκάζι ασφαλέστερο από το κάρβουνο;

Το ψήσιμο στη σχάρα με αέριο θεωρείται ασφαλέστερο από το ψήσιμο με κάρβουνο. Δημιουργούμε πολύ λιγότερο καπνό όταν μαγειρεύουμε με αέριο, μειώνοντας τη δημιουργία PAH. Η ψησταριά αερίου επίσης δεν είναι τόσο ζεστή, μειώνοντας τη δημιουργία HCA. Ωστόσο, καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι η ψησταριά αερίου μειώνει μόνο αυτούς τους κινδύνους και δεν τους εξαλείφει.

Πώς να μειώσουμε τις καρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια του μπάρμπεκιου;

Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τη σχάρα. Τροποποιώντας το τι ψήνουμε στο γκριλ και τον τρόπο παρασκευής του, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους του ψησίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να απολαύσουμε ένα υπέροχο μαγείρεμα χωρίς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. 

Τι χρειάζεται να κάνουμε:

  • Να περιορίσουμε το ψήσιμο κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος
  • Να ψήνουμε στη σχάρα περισσότερα λαχανικά
  • Να ψήνουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες
  • Να μειώσουμε τους χρόνους για μαγείρεμα
  • Να μαρινάρουμε πρώτα το κρέας
  • Να κόβουμε το λίπος από το κρέας
  • Να είμαστε επιλεκτικοί σχετικά με τη σχάρα που χρησιμοποιούμε

Κάνοντας μία συνολική ανασκόπηση, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνο και το ψήσιμο γενικά, σχετίζεται με τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος όταν μαγειρεύουμε κρέας πλούσιο σε λιπαρά σε υψηλές θερμοκρασίες.


Πηγή