Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Τόσα εκατομμύρια εγκαύματα λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο

Εγκαύματα από πτώση με μηχανή

Τα εγκαύματα από πτώση με μηχανή είναι πολύ συνηθισμένα. Ανήκουν στην κατηγορία των θερμικών, επειδή προκαλούνται από την επίδραση της θερμότητας στο δέρμα (π.χ. από φωτιά, καυτά αντικείμενα ή υγρά, τριβή λόγω συρσίματος).

Το έγκαυμα αποτελεί έναν δυνητικά σοβαρό τραυματισμό της επιφάνειας του δέρματος και των βαθύτερων ιστών. Η βαρύτητά του εξαρτάται από την αιτία, την θέση και την έκτασή του. Συνήθως το έγκαυμα από μηχανή είναι πρώτου ή δευτέρου βαθμού.

Εγκαύματα πρώτου βαθμού

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, την επιδερμίδα. Η περιοχή του εγκαύματος κοκκινίζει, πρήζεται ελαφρά και δεν δημιουργούνται  φυσαλίδες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εγκαυμάτων αυτών είναι ο χαρακτηριστικός δυσάρεστος πόνος του καψίματος. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού συνήθως επουλώνονται χωρίς προβλήματα και πολύ σπάνια προκαλείται μακροχρόνια βλάβη.

Εγκαύματα δευτέρου βαθμού

Τα συγκεκριμένα εγκαύματα εισχωρούν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος, προκαλώντας φουσκάλες. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή είναι πιο έντονος.

Πρώτες βοήθειες

  • Αρχικά στόχος είναι να μειώσουμε την θερμική βλάβη. Ρίχνουμε άφθονο δροσερό νερό στην περιοχή  μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Εναλλακτικά τοποθετούμε μια καθαρή, βρεγμένη πετσέτα στο τραύμα. Προσέχουμε ώστε το νερό να μην είναι παγωμένο γιατί θα επιφέρει επιπλέον βλάβη.
  • Αφαιρούμε γρήγορα στενά ρούχα ή κοσμήματα, διότι το έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει οίδημα.
  • Στη συνέχεια καθαρίζουμε προσεκτικά την περιοχή. Στην περίπτωση που δημιουργηθούν φουσκάλες, δεν τις πειράζουμε. Ακόμη και αν σπάσουν καθαρίζουμε με νερό ή φυσιολογικό ορό και τοποθετούμε αποστειρωμένη γάζα. Είναι σημαντικό το τραύμα να μένει καθαρό καθώς το θερμικό έγκαυμα διευκολύνει την είσοδο μικροοργανισμών.
  • Τέλος, μπορούμε να αλείψουμε στην περιοχή του εγκαύματος μια καταπραϋντική αλοιφή. Το Sofargen gel αποτελεί ένα ιατροφαρμακευτικό προϊόν, το οποίο προστατεύει την πληγή από μικρόβια, ανακουφίζει, διευκολύνει την φυσική επούλωση και ενυδατώνει.
  • Στην περίπτωση εγκαύματος μεγάλης έκτασης ή παρατεταμένου πόνου, είναι καλό να επισκεφτούμε τον γιατρό.

Πηγές:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burns/diagnosis-treatment/drc-20370545
  2. https://www.webmd.com/first-aid/thermal-heat-or-fire-burns-treatment#1
  3. https://www.healthline.com/health/burns#burn-levels

Πηγή