Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη vs εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα που μπερδεύουν τις γυναίκες!

Όλο και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στον γιατρό τους λόγω συμπτωμάτων που τις ταλαιπωρούν, ρωτώντας αν αυτά υποδεικνύουν εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, καθώς οι δύο φάσεις της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας χαρακτηρίζονται από ορισμένα κοινά συμπτώματα.

Δεδομένου ότι αρκετές γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που περνούν πρόωρη εμμηνόπαυση, η σύγχυση που επικρατεί είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Πώς θα καταλάβει μια γυναίκα ότι πλησιάζει την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο της αναπαραγωγικής ζωής το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διακοπή της περιόδου. Κατά την εμμηνόπαυση μειώνεται δραστικά η παραγωγή γυναικείων ορμονών, συγκεκριμένα οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Ο γιατρός διαπιστώνει την εμμηνόπαυση όταν έχει σταματήσει εντελώς η περίοδος (ακόμη και η παραμικρή κολπική αιμορραγία) για 12 συνεχόμενους μήνες.

Πριν την εμμηνόπαυση, η γυναίκα περνά συνήθως από μια μεταβατική περίοδο που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Στην περιεμμηνόπαυση η γυναίκα θα παρατηρήσει αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια αλλά και την έκταση της αιμορραγίας στην περίοδό της. Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά γύρω στα 45-50 και μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 χρόνια.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Εκτός από αλλαγές στην περίοδο, μια γυναίκα που πλησιάζει την εμμηνόπαυση θα παρατηρήσει και άλλα συμπτώματα όπως:

– εξάψεις και εφίδρωση

δυσκολίες στον ύπνο

εναλλαγές στη διάθεση

συχνουρία και συχνές ουρολοιμώξεις

– κολπική ξηρότητα

– μειωμένη ερωτική επιθυμία

Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Ορισμένα από τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης μοιάζουν με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από την απουσία περιόδου για 9 μήνες, δεν αποκλείεται όμως η γυναίκα να παρουσιάσει τη λεγόμενη μεσοκυκλική σταγονοειδή αιμόρροια (σταγόνες αίματος), η οποία συγχέεται συχνά με την περίοδο. Πολλές έγκυοι παρουσιάζουν επίσης εναλλαγές στη διάθεσή τους, συχνουρία αλλά και δυσκολίες στον ύπνο, όπως και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Άλλα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι τα εξής:

– κόπωση

– πονοκέφαλοι

– ναυτία

– ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος

Από τα παραπάνω καταδεικνύεται σαφώς ότι η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μοιράζονται κάποια κοινά συμπτώματα που μπορεί να μπερδέψουν μια γυναίκα, ιδιαίτερα αν αυτή διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής της.

Το επόμενο βήμα

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διαπιστώσει μια γυναίκα αν είναι έγκυος ή αν περνά εμμηνόπαυση.

Κατ’ αρχάς, ο υπέρηχος και το τεστ εγκυμοσύνης είναι οι δύο δημοφιλέστερες μέθοδοι «διάγνωσης» της εγκυμοσύνης. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) και η προγεστερόνη.

Από την άλλη, η «διάγνωση» της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης είναι κάπως πιο δύσκολη. Υπάρχουν εξετάσεις που ελέγχουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και τις προγεστερόνης, ωστόσο οι χαμηλές τιμές αυτών των ορμονών δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η γυναίκα περνά εμμηνόπαυση. Προκειμένου ο γιατρός να βεβαιωθεί ότι μια γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση θα λάβει υπόψη όλο το φάσμα των συμπτωμάτων που εκδηλώνει σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Δείτε κι αυτό:

Εμμηνόπαυση: 7 παράδοξα συμπτώματα πλην των εξάψεων

Γιατί οι έγκυοι πρέπει να κοιμούνται πάντα στο πλάι

Μαγνήσιο: Γιατί είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση – Πώς θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη


Πηγή