Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΕΕ-ΗΠΑ: Συνεργασία για την βελτίωση πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης του καρκίνου

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Ξαβιέ Μπεσέρα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για την έναρξη της Task Force ΕΕ-ΗΠΑ για την υγεία.

Η Task Force, που συστάθηκε για την επέκταση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της υγείας, θα επικεντρωθεί στη συνεργασία σε τρία σκέλη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • προτεραιότητες στον τομέα του καρκίνου
  • παγκόσμιες απειλές για την υγεία
  • ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας

Συγκροτούνται τεχνικές ομάδες εργασίας για αυτούς τους τομείς προτεραιότητας. Η συζήτηση περιελάμβανε επίσης ανταλλαγή για την Ουκρανία, όπου η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εκ νέου την αλληλεγγύη τους και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειάζεται.

ΕΕ-ΗΠΑ: Συνεργασία για την βελτίωση πρόληψης, ανίχνευσης και θεραπείας κατά του καρκίνου

Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και του Σχεδίου των ΗΠΑ για τον καρκίνο

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ τονίζουν την προτεραιότητα στη βελτίωση της πρόληψης, της ανίχνευσης του καρκίνου και τη φροντίδα για όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Task Force έχει δημιουργήσει δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων (σε επίπεδο ομάδων εργασίας) που επικεντρώνονται στον καρκίνο παιδικής /νεανικής ηλικίας και στον καρκίνο του πνεύμονα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και του Σχεδίου των ΗΠΑ για τον καρκίνο. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την παροχή συμβουλών για την ανάπτυξη πιθανών κοινών πρωτοβουλιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στόχος είναι η προώθηση της καθιέρωσης ενός νέου δομημένου διαλόγου για τον καρκίνο, κάτι το οποίο θα γίνει με την εξεύρεση κοινών σημείων μεταξύ της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για τον καρκίνο και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου.

Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης σε τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές για την υγεία, όπως η γρίπη των πτηνών, η ασθένεια Marburg και η αντοχή στα μικρόβια. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της βελτίωσης των συνθηκών μετά την COVID-19, καθώς επίσης και των επιπτώσεών στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομία.


Πηγή