Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό: Η «πεντάδα» που τρέχει το project - Το νέο δίδυμο που θα μας ενημερώνει

Εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό: Η «πεντάδα» που τρέχει το project – Το νέο δίδυμο που θα μας ενημερώνει

Λίγες μόνο ημέρες πριν την αλλαγή του νέου χρόνου αναμένεται – εκτός απροόπτου- να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την έναρξή τους, είτε η Κυριακή 27, είτε η Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Μάλιστα για λόγους υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, ο πρωθυπουργός θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε γωνιά του τόπου, με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σήμερα σε σύσκεψη με τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στην όλη επιχείρηση, για την υλοποίηση του ειδικού αυτού σχεδίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.  Άλλωστε, στο κτίριο «Φάρος» στην Κηφισίας έχει μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλο μέρος της κυβερνητικής δράσης.

Η «πεντάδα» του project

Πέντε πρόσωπα «τρέχουν» καθημερινά την οργάνωση του απαιτητικού σχεδίου του εμβολιασμού και κινούνται μεταξύ υπουργείων, Μαξίμου και Πολιτικής Προστασίας. Αυτοί είναι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το Μαξίμου εκπροσωπούν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέτσος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Τα δύο τελευταία πρόσωπα καταδεικνύουν την προσωπική εποπτεία και τον συντονιστικό ρόλο που θέλει να έχει ο πρωθυπουργός, καθώς πέραν από το πρώτιστο που αποτελεί το «κλειδί» για την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανάκαμψη από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Νέα πρόσωπα στις ενημερώσεις για τον εμβολιασμό

Στην ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό καθοριστικό ρόλο θα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. To νέο αυτό δίδυμο αναμένεται να κινηθεί ουσιαστικά στα πρότυπα Τσιόδρα και Χαρδαλιά, οι οποίοι επί σειρά μηνών ενημέρωναν για την πορεία της πανδημίας.

Ξεκίνησε η καταγραφή των υγειονομικών

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χθες οι διαδοχικές διαδικτυακές συναντήσεις του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές νοσοκομείων από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Κέντρα Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, ξεκίνησε ήδη η καταγραφή των υγειονομικών που θα μπουν άμεσα για να κάνουν το εμβόλιο μόλις είναι διαθέσιμο.

Ειδική λίστα «κυκλοφορεί» στα νοσοκομεία στην οποία το υγειονομικό προσωπικό καλείται να δηλώσει εάν προτίθεται ή όχι να εμβολιαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που διατηρούν επιφυλάξεις. Ο υπουργός Υγείας έχει διευκρινίσει ότι στην προτεραιοποίηση αυτή εντάσσονται γιατροί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό ΚΑΙ φύλαξη των νοσοκομείων.

Τι είναι η κίτρινη κάρτα

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί βάσει του σχεδίου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί από στενά όλη τη διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου εξήγησε τι είναι η κίτρινη κάρτα γνωστή και ως φαρμακοεπαγρύπνηση, σημειώνοντας πως για κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα μας, παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλος εύρος χρόνου για την ασφάλειά του και δύναται η καταγραφή κάποιων σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.


Πηγή