Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Γερμανία: Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε οίκους ευγηρίας στις 27 Δεκεμβρίου

Εμβόλιο κορονοϊού: Αρχίζει στις 27 Δεκεμβρίου η «Επιχείρηση Ελευθερία» – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Με το επίσημο πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το απόγευμα της Δευτέρας, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την «Επιχείρηση Ελευθερία» η οποία αφορά στο εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως τα εμβόλια έρχονται στη χώρα μας και θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους, που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Σε αυτούς τους χώρους υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία στα οποία θα αποθηκεύονται τα εμβόλιο ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις διανομές των εμβολίων.

«Είναι δεδομένο ότι στην πορεία θα προκύψουν δυσκολίες. Με απόλυτη διαφάνεια θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τις δόσεις των εμβολίων της Pfizer που θα φτάσουν στην Ελλάδα, ανέφερε πως:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μικρή παρτίδα 9,750 δόσεων
  • Στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία αναφορά
  • Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή τους στα νοσοκομεία
  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα, 83850 δόσεων
  • Έως τέλος Ιανουαρίου περιμένουμε 429,000 δόσεις και έως τέλος Φλεβάρη 333,350 δόσεις

«Είναι εμφανές ότι όσο περισσότερες εταιρείες παίρνουν έγκριση τόσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί» είπε ο κ. Θεμιστοκέλους και τόνισε πως μόνο από την Pfizer, πάντως, τόνισε πως ως τον Μάρτιο περιμένουμε 1.265.550 δόσεις.

Θεοδωρίδου: Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως με τον εμβολιασμό το πρόβλημα με τον κορονοϊό δεν θα τελειώσει και θα πρέπει όλοι να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις.

«Οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», η κα. Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που χθες πήρε το «πράσινο φως» και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

«Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες οργανώσεις οι οποίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια φτάνουν μετά από διερεύνηση στην έγκριση των εμβολίων. Τρεις βασικά στοιχεία για να εγκριθούν είναι: η ασφάλεια, ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα».

Εμβόλιο Pfizer – BioΝTech: Πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων γνωμοδότησε θετικά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τις Pfizer και BionTech, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει την είδηση μέσω twitter.

«Είναι μια αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να παρέχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους! Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε θετική επιστημονική γνώμη για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο μήνυμά της στο twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει άμεσα και αναμένεται απόψε η επίσημη απόφαση από την Κομισιόν.

Η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Εμερ Κουκ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως: «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech».


Πηγή