Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Εμβόλιο κορονοϊού: Σήμερα αναμένεται το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο κορονοϊού: Σήμερα αναμένεται το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Τα συμπεράσματά του από την αξιολόγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που εκτιμάται πως θα δώσει το πράσινο φως για τη χορήγησή του, ανοίγοντας τον δρόμο και για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη σε διάστημα μιας εβδομάδας. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία έχουν ανακοινώσει πως εφόσον δοθεί η έγκριση, θα αρχίσουν εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν έστειλα μήνυμα κοινής πορείας για τους «27» της ΕΕ με την έναρξη των εμβολιασμών την ίδια μέρα σε όλες τις χώρες – μέλη. 

Η ΕΕ δίνει μάχη με τον χρόνο, καθώς δέχεται σφοδρό πλήγμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ακολουθώντας τα βήματα χωρών όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα περίπου.

Εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει την έγκρισή του, για να αρχίσει η διανομή του εμβολίου απαιτείται και αυτή της Κομισιόν, που θα ακολουθήσει, την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η φον ντερ Λάιεν έχει ήδη προσδιορίσει στο διάστημα 27 με 29 Δεκεμβρίου την έναρξη των εμβολιασμών, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Στο σχέδιο – μαμούθ για τον μαζικό εμβολιασμό των Ευρωπαίων κατά του νέου κορονοϊού, πρωτοφανούς κλίμακας, συμμετέχουν σπουδαστές ιατρικής, συνταξιούχοι γιατροί, φαρμακοποιοί και στρατός.

Προτεραιότητα δίνεται στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας. Στα περισσότερα σχέδια εμβολιασμών των κρατών – μελών δεν αναμένεται να έχει φτάσει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό πριν το τέλος του πρώτου τετάρτου του 2021 το νωρίτερο. Στην Ελλάδα το σχέδιο εθνικών εμβολιασμών έχει ονομαστεί συμβολικά «Επιχείρηση Ελευθερία».Ήδη έχουν τοποθετηθεί τα προβλεπόμενα ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων (δείτε εδώ τις φωτογραφίες του newsbeast.gr).

Στόχος των 27 είναι ο εμβολιασμός του 70% των 450 εκατομμυρίων του πληθυσμού της Ευρώπης.

Η Ελβετία έδωσε το Σάββατο την έγκρισή της για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 σε πολίτες άνω των 16 ετών.


Πηγή