Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εμμηνόπαυση & αθηροσκλήρωση: Πώς θα προστατεύσετε τα αγγεία σας

Στις γυναίκες τα οιστρογόνα τείνουν να αυξάνουν τις τιμές της «καλής» χοληστερόλης και να μειώνουν τις τιμές της «κακής» χοληστερόλης, παρέχοντας προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, οι πιθανότητες των γυναικών να πάθουν έμφραγμα ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνονται.

Νέα αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής στην εμμηνόπαυση, έχουν μικρότερη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας και μικρότερη πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν γυναίκες μεταξύ 42 και 52 ετών, οι οποίες υποβάλλονταν σε τσεκάπ και απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τις διατροφικές τους συνήθειες και το κάπνισμα.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η έρευνα ξεκίνησε το 1996 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής συνδέεται με μεγαλύτερη διάμετρο αρτηριών, λιγότερη αθηρωματική πλάκα και πιο λεπτά τοιχώματα αρτηριών.

Ωστόσο, μόλις το 1,7% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ακολούθησε όλους τους κανόνες υγιεινής ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Σύμφωνα με την Ana Baylin από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η μέση ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών και την υγιή γήρανση.

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας μπορούν να προστατέψουν την καρδιαγγειακή υγεία τους, υιοθετώντας υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε επίσης:

Η κακή καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

Δέκα τροφές που συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς (pics)

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Πόσο κινδυνεύετε αν είστε «υγιείς παχύσαρκοι»


Πηγή