Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ενδομητρίωση: Το σύμπτωμα στην εφηβεία που μαρτυρά τον κίνδυνο

Η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη (πάχυνση) του ενδομητρίου, του ιστού που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας και εκδηλώνεται με πόνο χαμηλά στην κοιλιά, συνήθως κοντά στην έναρξη της εμμήνου ρύσης της γυναίκας.

Επηρεάζει περίπου μία στις 10 ενήλικες γυναίκες και θεωρείται λιγότερο συχνή στα έφηβα κορίτσια.

Σύμφωνα ωστόσο με ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, το ποσοστό εμφάνισης ενδομητρίωσης μπορεί να αφορά πάνω από το 60% των περιστατικών δυσμηνόρροιας σε έφηβες.

 

Οι ερευνητές από το UCL και το Πανεπιστήμιο του Birmingham, διαπίστωσαν ότι οι έφηβες έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τις ενήλικες γυναίκες να πάσχουν από ενδομητρίωση, εύρημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρέχουν καλύτερες θεραπείες στις νεότερες ασθενείς.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση 231 διεθνών μελετών προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανότητες που έχουν τα κορίτσια στην εφηβεία να πάσχουν από ενδομητρίωση.

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 1.243 συμπτωματικά έφηβα κορίτσια, εκ των οποίων τα 1.011 υποβλήθηκαν σε λαπαροσκόπηση για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα 648 από τα 1.011 κορίτσια (64%) έπασχαν πράγματι από την ασθένεια, με τη σοβαρότητα της πάθησης να είναι ίδια με αυτή των ενήλικων γυναικών. Μάλιστα το 10% των εφήβων είχε πιο σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόφραξη του εντέρου ή των νεφρών.

«Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι συχνά στα έφηβα κορίτσια, αφού έως και το 90% αυτών αναφέρει έντονο πόνο κατά την περίοδο, χάνοντας έτσι πολλές σχολικές ώρες. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, συνταγογραφούνται παυσίπονα, με ελάχιστες να φτάνουν τελικά στους ειδικούς ιατρούς. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι σχεδόν το 60% των εφήβων με έντονα συμπτώματα πόνου μπορεί όντως να πάσχει από ενδομητρίωση, η οποία απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία», εξηγεί ο Δρ. Martin Hirsch από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Στο πλαίσιο της συστηματικής ανασκόπησης, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε, επίσης, στοιχεία περιστατικών όπου τα έφηβα κορίτσια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν υψηλά ποσοστά της πάθησης και την ακρίβεια των διαγνώσεων να αποδεικνύεται παρόμοια με αυτή των ενήλικων γυναικών.

«Η αυξανόμενη ακρίβεια και διαθεσιμότητα τόσο της μαγνητικής τομογραφίας όσο και του υπερήχου για την ανίχνευση της ενδομητρίωσης επιτρέπει τη γρήγορη και ελάχιστα επεμβατική διάγνωση για τα κορίτσια και τους γονείς που αναζητούν μια απάντηση στα συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα. Τα ευρήματά μας ανοίγουν τον δρόμο για αλλαγές στον τρόπο που οι γυναικολόγοι διαχειρίζονται την πάθηση, με τους γιατρούς να μπορούν πλέον να παίρνουν νωρίτερα πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να παράσχουν εξατομικευμένες θεραπείες για την πρόληψη της εξέλιξης της ενδομητρίωσης», επισημαίνει η Δρ. Rima Dhillon-Smith από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και μία εκ των επικεφαλής συγγραφέων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology.

Διαβάστε επίσης:

Ενδομητρίωση: Ο ρόλος του ύψους και του βάρους των κοριτσιών

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωση: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα


Πηγή