Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επίμονος πονόλαιμος: Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου αμυγδαλής

Τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου αμυγδαλής περιλαμβάνουν επίμονο πονόλαιμο και διόγκωση της μίας αμυγδαλής.

Οι αμυγδαλές είναι οι δύο μαλακές μάζες λεμφικού ιστού που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και ο ρόλος τους είναι να καταπολεμούν τις λοιμώξεις, καθώς αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στα επικίνδυνα βακτήρια που εισβάλλουν μέσω του στόματος ή της μύτης στον οργανισμό.

Τα συμπτώματα του καρκίνου περιλαμβάνουν επίσης βραχνάδα ή άλλη αλλαγή στον ήχο της φωνής, κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους και δυσκολία στην κατάποση.

Άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις του καρκίνου των αμυγδαλών είναι η δυσκολία που έχει κάποιος να ανοίξει το στόμα του, η αιμορραγία από το στόμα, ο οξύς πόνος, η δύσοσμη αναπνοή και η αιμορραγία στο λαιμό.

Το να έχει κάποιος ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει καρκίνο των αμυγδαλών, πρέπει όμως να επισκεφθεί γιατρό για να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Ο καρκίνος της αμυγδαλής αποτελεί ένα τύπο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτό τον τύπο καρκίνου είναι όσοι πίνουν πολύ αλκοόλ και οι καπνιστές.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει επίσης τον συγκεκριμένο καρκίνο με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το στέλεχος HPV16 του ιού, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου, του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου και του πέους, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που εξαπλώνεται ραγδαία, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, λέγεται οροφαρυγγικό καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων.

Για την προστασία από αυτά τα στελέχη, τα οποία ενοχοποιούνται και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, υπάρχουν εμβόλια, τα οποία χορηγούνται ήδη στα κορίτσια, κατά προτίμησιν πριν αρχίσουν την σεξουαλική τους ζωή.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι παγκοσμίως ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες (μετά από τον καρκίνο του μαστού), καθώς προσβάλλει ετησίως περισσότερες από 500.000 γυναίκες και κοστίζει τη ζωή σε 200.000.

Οι καρκίνοι της κεφαλής & του τραχήλου αποτελούν τον έκτο πιο συχνό καρκίνο σε άντρες και γυναίκες μαζί, με 640.000 κρούσματα τον χρόνο.

Σχετική μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης οροφαρυγγικού κακρίνου αυξάνεται σε άντρες και γυναίκες που έχουν από 6 ερωτικούς συντρόφους και πάνω στη ζωή τους, από 4 ερωτικούς συντρόφους και πάνω με τους οποίους κάνουν στοματικό σεξ και –ειδικά για τους άντρες– όταν αρχίζουν να έχουν ερωτικές επαφές σε μικρή ηλικία.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες κατά 70% στην ανίχνευση των ιών HPV σε βιοψίες που διέγνωσαν οροφαρυγγικά καρκινώματα σε σουηδούς ασθενείς, ενώ σε αμερικανούς ασθενείς οι ιοί HPV ανευρίσκονται πλέον στο 60% έως 80% των βιοψιών αυτών έναντι του 40% που ήταν την περασμένη δεκαετία.

Με πληροφορίες από express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Στοματικός καρκίνος: 10 λιγότερο γνωστά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Αφαίρεση αμυγδαλών: Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα


Πηγή