Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Επιλόχειος κατάθλιψη: Θα μού συμβεί και στην επόμενη εγκυμοσύνη;

Η επιλόχειος κατάθλιψη εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές εντός ολίγων ημερών από τον τοκετό, ενώ σπανιότερα τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα αίτια αποδίδονται στις αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου λόγω της διακύμανσης των ορμονών μετά τον τοκετό, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια ύπνου που βιώνουν οι περισσότερες ημέρες το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η επιλόχειος κατάθλιψη εκδηλώνεται με συναισθήματα λύπης και απελπισίας, κλάμα, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον ύπνο, δυσκολία συγκέντρωσης, θυμό ή οργή και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες, ακόμη και αρνητικά συναισθήματα για το έμβρυο.

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν στην διαχείριση της κατάστασης, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων η επιλόχειος κατάθλιψη εξομαλύνεται εντός ενός έτους από τον τοκετό.

Σύμφωνα με Δανούς ερευνητές, οι γυναίκες που έχουν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη μια φορά, είναι πιθανότερο να την επανεμφανίσουν σε επόμενες κυήσεις.

Η Μαρί-Λουις Ρασμουσεν, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από εθνικά αρχεία της Δανίας και εντόπισαν περισσότερες από 457.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει το πρώτο τους παιδί την περίοδο 1996-2013 και δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης.

Εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία για συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης και συγκεκριμένα αν είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή είχαν αναζητήσει θεραπεία για την κατάθλιψη εντός έξι μηνών από τον τοκετό. Περίπου μία στις 200 γυναίκες είχαν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη.

Όμως, εντός 12 μηνών που έγινε η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, μόνο το 28% αυτών των γυναικών εξακολουθούσαν να κάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη. Και τέσσερα χρόνια αργότερα, το ποσοστό ήταν 5%.

Ο κίνδυνος επιλόχειου κατάθλιψης στις επόμενες κυήσεις ήταν 15% στις γυναίκες που είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά μετά τον πρώτο τοκετό και 21% σε αυτές που αναζήτησαν θεραπεία της κατάθλιψης σε νοσοκομείο. Αυτό αναλογεί σε 27 και 46 φορές υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη κατά την πρώτη κύηση.

«Ο αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με ιστορικό επιλόχειου κατάθλιψης δείχνει ότι υπάρχει υποκείμενη επιρρέπεια στην εκδήλωση κατάθλιψης στην συγκεκριμένη ομάδα. Δηλαδή, αν εκδήλωσες μια φορά την πάθηση, τότε μπορεί να την επανεμφανίσεις», εξηγούν οι ερευνητές.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Οι τρεις ερωτήσεις που την ανιχνεύουν

Διαβήτης κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης


Πηγή