Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Εργασία σε νυχτερινές βάρδιες: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος

Οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μέτριο έως σοβαρό άσθμα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στη Βρετανία εξήγησαν ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες απορρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος, κάτι που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Για τις ανάγκες της έρευνας συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 287.000 άτομα από τη μελέτη κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου Biobank που αφορούσε στο διάστημα 2007 έως 2010.

Συγκρτικά με όσους εργάζονταν με τυπικό ωράριο γραφείου, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες, καπνιστές και κάτοικοι αστικών και υποβαθμισμένων περιοχών.

Επίσης έπιναν λιγότερο αλκοόλ, κοιμούνταν λιγότερες ώρες και δούλευαν περισσότερες.

Περίπου το 5% όλων των συμμετεχόντων είχαν άσθμα και σχεδόν το 2% είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρα Hannah Durrington του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στην Αγγλία.

Αφού έλαβαν υπόψιν την ηλικία, το φύλο και μια σειρά άλλων παραγόντων κινδύνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες είχαν κατά 36% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μέτριο έως σοβαρό άσθμα, σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται με τυπικό ωράριο γραφείου.

Οι πιθανότητες «συριγμού» ήταν κατά 11-18% υψηλότερες μεταξύ των εργαζομένων που δούλευαν και σε νυχτερινές βάρδιες, ενώ οι πιθανότητες μη αποδοτικής λειτουργίας των πνευμόνων ήταν 20% περισσότερες για όσους δούλευαν σταθερά σε νυχτερινές βάρδιες.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, η Durrington και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι είναι πιθανό η απορρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού να οδηγεί στην ανάπτυξη άσθματος.

Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες, κυρίως σε βιομηχανίες υπηρεσιών ή εργοστάσια, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Χαρακτηρίζουν σημαντικά τα οφέλη των ευρημάτων για τη δημόσια υγεία, καθώς τόσο το άσθμα όσο και η εργασία με βάρδιες είναι κοινά στον βιομηχανικό κόσμο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Thorax.

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα & αλλεργίες: Ποιοι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κορονοϊός: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν άσθμα

Κορονοϊός: Τι θα πρέπει να προσέχουν ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ


Πηγή