Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ευλογιά των πιθήκων -Η Ευρώπη προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

H Ευρώπη βρίσκεται σε επαγρύπνηση μπροστά στον κίνδυνο που φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως μεταφέρει το Politico, η ΕΕ προέτρεψε τις χώρες να προετοιμάσουν τον εντοπισμό επαφών, τα εμβόλια, τις θεραπείες και τα διαγνωστικά ως τρόπους καταπολέμησης ενός αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί άλλα 36 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από ευλογιά των πιθήκων σε 56, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα. Στην ΕΕ, από τις 15 Μαΐου έχουν εντοπιστεί 67 κρούσματα σε εννέα χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To ECDC προετοιμάζει και προειδοποιεί

Ενώ οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνέστησε χθες οι χώρες να επικεντρωθούν στον γρήγορο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών και τη διαγνωστική τους ικανότητα απέναντι στους ορθοποξικούς ιούς (γένος ιών που περιλαμβάνει και την ευλογιά των πιθήκων), ανέφερε το ECDC σε ανακοίνωσή του, και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Ενώ ο ιός, που προκαλεί εξάνθημα, πυρετό και κακουχία, συνήθως εξαφανίζεται μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και εκείνων με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία στην ΕΕ

Η Στέλλα Κυριακίδη, η Ευρωπαία επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε ότι «ανησυχεί» για τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ και παγκοσμίως, προσθέτοντας ότι «ενώ επί του παρόντος η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη».

Εν τω μεταξύ, οι μηχανισμοί απέναντι στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στην Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι η περιοχή είναι όσο προετοιμασμένη μπορεί να είναι σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες της ΕΕ, μαζί με την Αρχή Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και Ετοιμότητας για την υγεία (HERA), το ECDC και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να διασφαλίσει ότι οι χώρες μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε τυχόν κρούσματα. Και η Επιτροπή Υγείας Ασφάλειας της ΕΕ θα συζητήσει σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων σε συνεδρίαση την Τρίτη.

Συζητήσεις για το εμβόλιο

Μεταξύ των βασικών ανησυχιών στα ευρωπαϊκά όργανα και τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι τα εμβόλια και οι θεραπείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως μέρος της εντολής της HERA, η τελευταία κατεύθυνση της ΕΕ «είναι σε ετοιμότητα για να εργαστεί για την προμήθεια» ιατρικών αντίμετρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας των Τροφίμων και Υγείας, Stefan De Keersmaecker.

Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα και τη διανομή αντιικών φαρμάκων και εμβολίων και την αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης για να αποφευχθούν ελλείψεις και συμφόρηση στην ανάπτυξη, είπε.

Η Bavarian Nordic, ο μόνος κατασκευαστής εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων που διατίθεται στην ΕΕ, δήλωσε στο Politico ότι έχει λάβει κλήσεις από «πολλές, πάρα πολλές χώρες» που επιθυμούν να αγοράσουν το εμβόλιο Imvanex. Το εμβόλιο έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά για προστασία από την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων, αλλά μέχρι στιγμής στην ΕΕ έχει εγκριθεί μόνο για την ευλογιά.

«Μιλάμε με μεγάλο αριθμό χωρών που μας υποβάλλουν αιτήματα για προμήθειες, καθώς το πρόβλημα απλώνεται και αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε στο Politicο Rolf Sass Sørensen, εκπρόσωπος της Bavarian Nordic.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την HERA, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «και κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία στον πλανήτη».

«Υπάρχουν δεδομένα» για την «πρόληψη της ευλογιάς στα ζώα», δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σε δήλωση που εστάλη μέσω email, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι «τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στον άνθρωπο».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη χορηγηθεί 1.000 δόσεις Imvanex. Οι αρχές δημόσιας υγείας εμβολιάζουν τις επαφές υψηλού κινδύνου ατόμων που έχουν μολυνθεί και στη χώρα έχουν απομείνει 3.500 δόσεις.

Και ένα φάρμακο

Πέρα από το εμβόλιο, μόνο ένα φάρμακο έχει επίσης άδεια για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ, ανέφερε ο EMA. Το φάρμακο Tecovirimat από τη SIGA, μπορεί να θεραπεύσει την ευλογιά, την ευλογιά των πιθήκων και την ευλογιά των αγελάδων — τρεις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των ορθοποξικών ιών. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στενή επαφή το βασικό μέσο μετάδοσης

Η πλειονότητα των περιπτώσεων στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, αναφέρει το Politico.

«Επειδή ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, καλούμε όλους να γνωρίζουν τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες και να επικοινωνήσουν με μια υπηρεσία σεξουαλικής υγείας εάν έχουν συμπτώματα», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος στο Βρετανικό Σύστημα υγείας, UKHSA.

Μακριά από κατοικίδια- Κίνδυνος ενδημίας

Το ECDC συνιστά ότι οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να αυτοπαρακολουθούνται για τυζόν συμπτωμάτων σε διάστημα 21 ημερών μετά την τελευταία έκθεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετεί μια πιο αυστηρή προσέγγιση, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να απομονωθούν για τρεις εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, το ECDC έχει μια προειδοποίηση για τα κατοικίδια.

«Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε ζωικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη», ανέφερε στη δήλωσή του το ECDC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχή μολυσματικών ασθενειών προέτρεψε τόσο τις κτηνιατρικές αρχές όσο και τις αρχές δημόσιας υγείας να συνεργαστούν για την προσεκτική διαχείριση των κατοικίδιων ζώων που εκτίθενται στον ιό, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση στην άγρια ζωή, σημειώνει το Politico.


Πηγή