Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ θα μετονομάσει τη νόσο προς αποφυγήν διακρίσεων και στιγματισμού -Το νέο όνομα

Η επείγουσα κίνηση της αλλαγής ονόματος στην ευλογιά των πιθήκων έρχεται καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι ανακριβές και στιγματίζει ανθρώπους και περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι θα μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων για να αποφύγει τις διακρίσεις και τον στιγματισμό, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια έξαρση της νόσου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με εταίρους και ειδικούς από όλο τον κόσμο για την αλλαγή του ονόματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, των κλάδων του και της ασθένειας που προκαλεί.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», η κίνηση έρχεται αφότου οι επιστήμονες ζήτησαν μια επείγουσα αλλαγή στο όνομα, το οποίο περιέγραψαν ως «ανακριβές», «μεροληπτικό» και «στιγματιστικό» σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Η ανακοίνωση για το νέο όνομα θα γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τέντρος.

Παρερμηνείες και λάθος αντιλήψεις εξαιτίας του ονόματος

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι νέες παραλλαγές της Covid-19 ονομάστηκαν από τις χώρες ή τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, οδηγώντας σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και άλλους περιορισμούς.

Προς απάντηση, ο ΠΟΥ εισήγαγε ένα σύστημα ονομασίας για τις νέες παραλλαγές, χρησιμοποιώντας γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έκθεση, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι η επικρατούσα αντίληψη στα μέσα ενημέρωσης και την επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ενδημικός στον άνθρωπο σε ορισμένες αφρικανικές χώρες. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ιός εντοπίζεται σε συντριπτική πλειονότητα στα ζώα, τα οποία ιστορικά έχουν πυροδοτήσει περιστασιακά κρούσματα, όταν μολύνουν ανθρώπους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για «το αυξανόμενο αφήγημα στα μέσα ενημέρωσης και μεταξύ πολλών επιστημόνων που προσπαθούν να συνδέσουν την παρούσα παγκόσμια επιδημία με την Αφρική ή τη δυτική Αφρική ή τη Νιγηρία». Ενώ η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμανε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου όταν ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων έφτασε στο Λονδίνο από τη Νιγηρία στις 4 Μαΐου, ο ιός είχε εξαπλωθεί εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών.

Δύο οι τύποι της ευλογιάς των πιθήκων

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ αναφέρεται σε δύο τύπους ευλογιάς των πιθήκων, συγκεκριμένα τους κλάδους της «δυτικής Αφρικής» και της «λεκάνης του Κονγκό (κεντροαφρικανική)». Το φετινό ξέσπασμα οφείλεται στον πρώτο τύπο, ο οποίος είναι ουσιαστικά λιγότερο επικίνδυνος από τον δεύτερο.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας παγκόσμιας επιδημίας, η συνεχής αναφορά και η ονοματολογία αυτού του ιού ως αφρικανικού δεν είναι μόνον ανακριβής, αλλά επίσης δημιουργεί διακρίσεις και στιγματίζει», γράφουν οι ειδικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ίδιοι, μάλιστα, επικρίνουν τη χρήση φωτογραφιών Αφρικανών ασθενών με συμπτώματα ευλογιάς στην κάλυψη της επιδημίας στα ΜΜΕ του Βορρά.

Στην έκθεση, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το όνομα «hMPXV» για τον ιό της ανθρώπινης ευλογιάς των πιθήκων ως τρόπο διάκρισης για τον ιό που προκαλεί το τρέχον διεθνές ξέσπασμα στους ανθρώπους από τον ιό που βρίσκεται πιο συχνά στα ζώα.

ΠΟΥ: Πραγματικός ο κίνδυνος της επιδημίας από την ευλογιά των πιθήκων

Την Τετάρτη, ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι το μέγεθος της επιδημίας ενέχει πραγματικό κίνδυνο, λέγοντας σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης:

«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο θα επεκτείνει την εμβέλειά του και τόσο ισχυρότερο θα είναι το αποτύπωμα της νόσου σε μη ενδημικές χώρες. Καλούμε τις κυβερνήσεις, τους εταίρους στον τομέα της υγείας και την κοινωνία των πολιτών να δράσουν επειγόντως για να ελέγξουν αυτό το ξέσπασμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την ευλογιά των πιθήκων την επόμενη εβδομάδα, για να συμβουλεύσει εάν το τρέχον ξέσπασμα αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί συντονισμένη απάντηση.


Πηγή