Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή «ασπίδα» ενάντια στον πρόωρο θάνατο

Μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή που στοχεύει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στο σώμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αλλά και συγκεκριμένα από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine.

Η φλεγμονή αποτελεί «αμυντικό μηχανισμό» του σώματος που πυροδοτείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει κατεστραμμένα κύτταρα, ερεθιστικούς παράγοντες ή παθογόνους μικροοργανισμούς και εκκινεί διαδικασίες εξουδετέρωσης και ανάρρωσης.

Χωρίς τις φλεγμονές θα ήταν αδύνατη η επούλωση των πληγών, η αντιμετώπιση των λοιμώξεων και η ανάπλαση των ιστών. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί, η φλεγμονή είναι μια απαραίτητη βιολογική διεργασία.

Οι φλεγμονές στο σώμα αναδεικνύονται σε κίνδυνο και απειλή για την υγεία όταν είναι σοβαρές και χρόνιες. Άλλωστε, βρίσκονται πίσω από πληθώρα παθήσεων, από τις διάφορες μορφές αρθρίτιδας, την ιγμορίτιδα, την περιοδοντίτιδα και την ηπατίτιδα έως τη νόσο του Crohn και το άσθμα.

Φλεγμονές, διατροφή & πρόωρος θάνατος

Στο πλαίσιο της νέας τους μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 68.273 άνδρες και γυναίκες από τη Σουηδία, ηλικίας 45 έως 83 ετών, για διάστημα 16 ετών. Οι ερευνητές είχαν στη διάθεσή τους αναλυτικές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και τις συσχέτισαν με τους θανάτους που συνέβησαν κατά την περίοδο της μελέτης. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, οι άντρες και οι γυναίκες που είχαν υιοθετήσει μια αντιφλεγμονώδη διατροφή είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία, 20% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια και 13% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν συχνά τροφές που αποδεδειγμένα δρουν ενάντια στις φλεγμονές.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι ακόμη και η μερική τήρηση της αντιφλεγμονώδους διατροφής μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία» σχολιάζει μάλιστα η Δρ Τζοάνα Καλούζα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Βαρσοβίας στην Πολωνία και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.

Ενώ ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην εκδήλωση φλεγμονής ή επιδεινώνουν τις υπάρχουσες φλεγμονές στο σώμα (όπως το φρέσκο και επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα γλυκά), άλλες βοηθούν στην πρόληψη ή την εξουδετέρωση της φλεγμονής.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε 10 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές.

Δείτε κι αυτό:

Οι 10 τροφές που επιδεινώνουν τις φλεγμονές στο σώμα

Νικήστε τις φλεγμονές με αυτά τα 3 σπιτικά ροφήματα

Τρία απλά διατροφικά tips για να νικήσετε τις φλεγμονές


Πηγή