Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Η ελονοσία εξακολουθεί να διαταράσσει τη ζωή των ανθρώπων, παρά την πρόοδο

Εάν καταφέρεις να ζήσεις τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής σου είσαι επιζών στην Αφρική.

Καθισμένος στη μικρή αυλή του σπιτιού του, ο Adama Kone, ο αρχηγός του χωριού στη Bougoula στο νοτιοανατολικό Μάλι και το συμβούλιο των πρεσβυτέρων μιλούν για τη σημασία της έρευνας που γίνεται εκεί για την ελονοσία.

Στην ερώτηση εάν είχαν ποτέ την ασθένεια, ο Kone και οι σύμβουλοί του ξεσπάνε στα γέλια, λέγοντας ότι κολλάνε την ασθένεια κάθε χρόνο και προσποιούνται στη συνέχεια ότι έχουν εμετό και διάρροια.

Η απάθεια για την ελονοσία σε αυτό το αφρικανικό χωριό δείχνει το πόσο συνήθης είναι η ασθένεια, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας, η ασθένεια συνεχίζει να επιβαρύνει σοβαρά τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, ιδίως στην Αφρική.
Το 2016, το 91% των 445 χιλιάδων θανάτων από ελονοσία στον κόσμο σημειώθηκε στην Αφρική, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Σκεφτείτε πόσα ταλέντα έχουμε χάσει», αναφέρει ο Abdoulaye Djimdé, διευθυντής της Μονάδας Μοριακής Επιδημιολογίας και Ανθεκτικότητας στα Φάρμακα στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης, Τεχνικών και Τεχνολογιών στην πρωτεύουσα του Μάλι, το Μπαμάκο.

Πυρετός και πόνοι

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Για εκείνους που καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ασθένεια, συχνά προκαλείται σημαντικές διαταραχές στην καθημερινή ζωή και την εργασία τους.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί μπορεί να εξαντληθούν από τον πυρετό, τον πόνο, τη διάρροια και τον έμετο, τα οποία χωρίς κατάλληλη θεραπεία μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή εβδομάδες.

Η διαταραχή της ζωής και της εργασίας αυξάνει τις τεράστιες οικονομικές απώλειες στην Αφρική. Οι άμεσες δαπάνες λόγω της παρουσίας της ελονοσίας, των πρόωρων θανάτων και της αντιμετώπισής της εκτιμώνται σε 12 δισ. δολάρια ετησίως.

Μια πιθανή νέα θεραπεία

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, άνθρωποι όπως ο δρ Bakary Fofana κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να αντιμετωπίσουν την επίδραση της ασθένειας στη χώρα.

Στην κλινική στην Bougoula αυτός και οι υπόλοιποι γιατροί διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν όσους πάσχουν από ελονοσία.

Παράλληλα, πραγματοποιεί έρευνα για την ελονοσία στο Μάλι πάνω από μια δεκαετία και είναι αυτήν τη στιγμή ο κύριος ερευνητής σε μια κλινική δοκιμή για ένα νέο πειραματικό ανθελονοσιακό συνδυασμό φαρμάκων από τη Novartis.

Ο δρ. Fofana θυμάται παιδί στο χωριό του ότι όσοι προσβάλονταν από ελονοσία έτρωγαν δέντρα και ρίζες για να θεραπεύσουν την ασθένεια.
Βρισκόμενος τώρα στο εργαστήριό του, περικυκλωμένος από εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και δείγματα αίματος από όλο το Μάλι, ελπίζει ότι το έργο του θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ιδιαίτερα αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο.

Και στη Bougoula, ο αρχηγός του χωριού Kone κάνει ό, τι μπορεί, προκειμένου η ελονοσία να αποτελεί μικρότερο φορτίο σε σχέση με τη γενιά του.
Αυτός και το συμβούλιο των πρεσβυτέρων εξηγούν στους χωρικούς τη σημασία της αναζήτησης θεραπείας και της συνεργασίας με τις προσπάθειες των ερευνητών να βρουν νέους τρόπους για την καταπολέμηση της ασθένειας.

«Έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία»

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας καθιερώθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου για να αναδείξει τους κίνδυνους που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την ελονοσία, την πιο παλιά καταγεγραμμένη ασθένεια της ανθρωπότητας.

Το φετινό μήνυμα της ημέρας είναι «έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία» και η Novartis πιστή στη δέσμευσή της, από το 2001 προμηθεύει αφιλοκερδώς τον δημόσιο τομέα στην Αφρική με περισσότερες από 235 συσκευασίες του ανθελονοσιακού φαρμάκου της, μέσω συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως σημειώνει η εταιρία, η σημερινή ημέρα αποτελεί υπενθύμιση ότι εάν όλοι συνεργασθούμε, τότε μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά.

localStorage.clear();


Πηγή