Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Νέα μελέτη συνδέει την παχυσαρκία με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η υπέρταση, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνεται για τιμές δείκτη μάζας σώματος που υπερβαίνουν τα 22-23 kg/m2.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.

Επιπλέον, ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται σταθερά, ανάλογα με την εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 300.000 ενήλικες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 22 και 23 kg/m2, είχαν το χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων φάνηκε να αυξάνεται κατά 13% για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5,2 και 4,3 μονάδες, σε γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

Επιπλέον, κάθε αύξηση της περιφέρειας μέσης κατά 12,6 και 11,4 εκατοστά για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα, πέρα από τα 74 και 83 εκατοστά φάνηκε να συνδέεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης αμφισβητούν πρόσφατες μελέτες που έχουν δείξει ότι το ήπια αυξημένο σωματικό βάρος δε συνδέεται με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, εάν διατηρείται ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Κλείνοντας, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όσο χαμηλότερο παραμένει το σωματικό λίπος, μέσα στο εύρος των φυσιολογικών τιμών, τόσο μικρότερος φαίνεται να είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή: neadiatrofis.gr

localStorage.clear();


Πηγή