Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Η ιδανική προσέγγιση στη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας

Θα πρέπει να γίνει σαφές, ιδιαίτερα στους ασθενείς οι οποίοι συχνά αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για την αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας, ότι το μέλλον ανήκει στις ενδοσκοπικές αναίμακτες τεχνικές. Το κλασικό, επώδυνο και αιματηρό χειρουργείο έχει πλέον εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Και θα σας εξηγήσω το γιατί.

Στην αρχή των ενδοαυλικών επεμβάσεων, την περίοδο 2005-2006, ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση από κάποιους ιατρικούς λειτουργούς ήταν δεδομένος. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει έντονη αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε κάθε τι επαναστατικό και καινούριο εφαρμόζεται. Και αυτός ο σκεπτικισμός πολλές φορές   αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη.

Ωστόσο, η ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ 1470 nm στην πλειοψηφία των περιστατικών αλλά και με ραδιοσυχνότητες RF σε λιγότερα περιστατικά αποτέλεσε τη βάση για επιτυχημένη θεραπεία όλων των ασθενών μου τα τελευταία χρόνια. Με σωστή εξέταση και αξιολόγηση, αλλά προπαντός με σωστή χαρτογράφηση με υπέρηχο μπορεί να αγγίξει υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας που όμοιά τους δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν.

Το 2010 κατά την διάρκεια του 12ου  Πανελλήνιου Αγγειοχειρουργικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσίασα τη μέθοδο του ενδοαυλικού λέιζερ 1470 mm σαν τη χρυσή επιλογή στη θεραπεία της φλεβικής νόσου με εκατοντάδες περιστατικά τότε, χωρίς επιπλοκές, χωρίς νοσηλεία, αναίμακτα, ανώδυνα με πολύ ανώτερο λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείτε περιστατικά κιρσών (πριν & μετά τη θεραπεία του λέιζερ).

Αυτή τη στιγμή κυρίαρχη τεχνική για τα προχωρημένα στάδια 4, 5 και 6 της φλεβικής ανεπάρκειας είναι αναμφισβήτητα το ενδοαυλικό λέιζερ, ακόμα και όταν οι σαφηνείς φλέβες είναι πολύ διατεταμένες, ακόμα και με διάμετρο έως 3 εκατοστά. Σκεφτείτε ότι η φυσιολογική διάμετρος είναι 0,3-0,5 εκ.

Για τις φλέβες που είναι μικρότερες σε διάμετρο (με ανεπάρκεια φυσικά) εφαρμόζω και την ενδοαυλική μέθοδο με ραδιοσυχνότητες RF, ειδικά για φλέβες < 1,4 εκατοστά με επίσης ισάξιο αποτέλεσμα, ανώδυνο, αναίμακτο με ταχεία αποκατάσταση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Επίσης από το 2014 και μετά, εφαρμόζω και μια 3η μέθοδο η οποία δεν βασίζεται στη θερμική ενέργεια όπως το λέιζερ και το RF και ονομάζεται MOCA, και το σύστημά της CLARIVEIN, από τα αρχικά mechanical obstruction chemical ablation.

Η μέθοδος ξεκίνησε στις ΗΠΑ από το 2012, είναι εγκεκριμένη από το FDA και με πάνω από 100.000 ασθενείς παγκοσμίως να έχουν υποβληθεί σε αυτήν. Το χρησιμοποιώ στα πιο αρχικά στάδια φλεβικής ανεπάρκειας με σαφηνείς φλέβες διαμέτρου μέχρι 1,4 εκατοστά.

Ο ενδοαυλικός καθετήρας CLARIVEIN περιστρέφεται και η μηχανική ενέργεια που παράγει μαζί με την ταυτόχρονη έγχυση σκληρυντικού υγρού πετυχαίνει την σύγκλειση της πάσχουσας φλέβας.

Το πλεονέκτημά του είναι ότι δεν χρειάζεται καθόλου τοπική αναισθησία Tumescent, όπως στις άλλες 2 μεθόδους, διότι δεν πονάει στο παραμικρό τον ασθενή. Επίσης, μπορεί να εφαρμοσθεί και σε επιφανειακές φλέβες που αντενδείκνυται στις άλλες τεχνικές.

Λίγες ώρες παραμονή στο νοσοκομείο, κινητοποίηση σε μισή ώρα το πολύ και άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς τομές. Ενδείκνυται στα στάδια 1,2 και 3της φλεβικής ανεπάρκειας.

Και όπως προανέφερα σε περίπτωση που το στάδιο της νόσου είναι 4,5 και 6 και η σαφηνής φλέβα >1,4 εκατοστά τότε θα εφαρμόσω το ενδοαυλικό laser που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος .

Προϋπόθεση πάντα για την επιτυχία είναι ο αγγειοχειρουργός να γνωρίζει άριστα όλες τις ενδοαυλικές μεθόδους και τεχνικές, να έχει γνώση της σωστής χαρτογράφησης με τον υπέρηχο και να μην αντιμετωπίζει τα περιστατικά του με μονομερή σκέψη. Πρέπει να επιλέγει πρωτίστως αυτό που θα ωφελήσει περισσότερο τον ασθενή, την καλύτερη μέθοδο που ταιριάζει στην πάθησή του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 2107296277, 6944261464


Πηγή