Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η πρόωρη εμμηνόπαυση παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2

Οι γυναίκες που ξεκινάνε την εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών –ή ακόμη χειρότερα πριν τα 40 τους– αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογική εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παναγιώτη Αναγνωστή της Μονάδας Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Βερολίνο (1 έως 5 Οκτωβρίου), αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία για σχεδόν 200.000 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση έχουν συσχετιστεί με διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξημένη όρεξη και συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έως τώρα όμως ήταν ασαφές κατά πόσο παίζει ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη η ηλικία που μια γυναίκα έχει εμμηνόπαυση.

Η νέα μεγάλη μετα-ανάλυση, η πρώτη του είδους της διεθνώς, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, περιέλαβε στοιχεία από 13 έρευνες και έκανε χρήση εξελιγμένης στατιστικής ανάλυσης για 191.762 γυναίκες, εκ των οποίων οι 21.664 με διαβήτη.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40 έχουν κατά μέσο όρο 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 45 έως 55 ετών. Για τις γυναίκες που περνούν το στάδιο της εμμηνόπαυσης πριν τα 45 τους ο κίνδυνος διαβήτη είναι αυξημένος κατά 15%. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο. Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε δεν μπορεί να αποδείξει ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση προκαλεί διαβήτη, δείχνει μόνο την πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξετάσει τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν την πρόωρη εμμηνόπαυση με τον διαβήτη και να ελέγξει κατά πόσο ο χρόνος της εμμηνόπαυσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη και πρόληψη του διαβήτη» δήλωσε ο δρ Αναγνωστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε κι αυτό:

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Παίζει ρόλο η γυμναστική;

Πρόωρη εμμηνόπαυση: 10 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των γυναικών


Πηγή