Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Η πρώτη εικόνα για την παραλλαγή Όμικρον: Πόσες περισσότερες μεταλλάξεις έχει σε σύγκριση με τη Δέλτα | ΥΓΕΙΑ

H νέα μετάλλαξη Όμικρον διαθέτει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις σε σύγκριση με την Δέλτα, σύμφωνα με την πρώτη «εικόνα» της νέας αυτής παραλλαγής που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Την τρισδιάστατη εικόνα, που θυμίζει χάρτη, δημιούργησαν και δημοσίευσαν ερευνητές του φημισμένου παιδιατρικού νοσοκομείου Bambino Gesu στη Ρώμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Δέλτα, συγκεντρωμένες ως επί το πλείστον σε μια περιοχή της πρωτεϊνης που αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες, απλώς ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί περισσότερο στο ανθρώπινο είδος δημιουργώντας μια άλλη παραλλαγή», λένε οι ερευνητές. «Άλλες μελέτες θα μας αποκαλύψουν αν αυτή η προσαρμογή είναι ουδέτερη, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνη», σημειώνουν.

Η ομάδα των ερευνητών
εστίασε στην αναζήτηση μεταλλάξεων
στην «τρισδιάστατη δομή της πρωτεϊνης
ακίδας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η
καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας
στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και
ερευνήτρια στο Bambino Gesu, Κλαούντια
Αλτιέρι.

Η εικόνα αυτή παρήχθη «από τη μελέτη
της αλληλούχισης αυτής της νέας
μετάλλαξης», που προέρχεται κυρίως από
τη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το
Χονγκ Κονγκ» και έχει στη διάθεσή της
επιστημονική κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα προέκυψε μετά από τη μελέτη των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα για την αλληλούχιση αυτής της νέας παραλλαγής, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ. «Αυτή η εικόνα, που αντιπροσωπεύει έναν χάρτη όλων των παραλλαγών, περιγράφει τις μεταλλάξεις της Όμικρον, αλά δεν προσδιορίζει τον ρόλο της. Το σημαντικό πλέον είναι να προσδιορίσουμε μέσω εργαστηριακών πειραμάτων κατά πόσον ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη μεταδοτικότητα ή στην αποτελεσματικό των εμβολίων επί παραδείγματι», τόνισε η Αλτιέρι.


Πηγή