Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η σεξουαλική υγιεινή και το δέρμα

Κονδυλώματα, έρπης και μύκητες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν την επιδερμίδα έπειτα από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή από τη συχνή εναλλαγή συντρόφων. Μάθετε ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης και θεραπείας.

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και επιστημονική διευθύντρια της μεγαλύτερης δερματολογικής κλινικής στην Ελλάδα, Cosmetic Derma Medicine, μας ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Προφυλάξεις, εμβολιασμός για τον HPV και καλή επιλογή ενός σταθερού συντρόφου είναι το τρίπτυχο που εξασφαλίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το AIDS παραμένει η μάστιγα της εποχής, ωστόσο λόγω των σύγχρονων φαρμάκων πετυχαίνουμε πλήρη ύφεση της νόσου για χρόνια. Τα πιο σημαντικά νοσήματα που μεταφέρονται μέσω σεξουαλικής επαφής και επιδρούν στο δέρμα είναι τα εξής:

Τα κονδυλώματα: Μοιάζουν με αντιαισθητικά σπυράκια, συνήθως είναι επηρμένα, έχουν το χρώμα του δέρματος ή λίγο πιο σκούρο και εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα: στο αιδοίο, τα χείλη του, το πέος, την είσοδο του κόλπου, λίγο πιο σπάνια στην ουρήθρα, στον πρωκτό και το περίνεο. Τα κονδυλώματα χτυπούν τις περιοχές, όπου υπάρχουν βλεννογόνοι, επομένως παρουσιάζονται και στη γλώσσα, το στοματοφάρυγγα, τα χείλη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα κονδυλώματα είναι αθώα και προκαλούνται από τους μη ογκογόνους τύπους 6 και 11 (στο 90% των περιστατικών). Ωστόσο σπάνια αυτοί οι τύποι οδηγούν σε μια κατάσταση με γιγαντιαία οξυτενή κονδυλώματα (όγκοι του Buschke-Löwenstein) που εμφανίζονται στην περιγενετική και περιπρωκτική περιοχή και μπορεί να εξαλλαχθούν σε καρκίνωμα. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση για τις συγκεκριμένες βλάβες θεωρείται η χειρουργική εκτομή.

Τι να προσέχω; Τα οξυτενή κονδυλώματα μεταδίδονται μέσα από την κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή, τα χέρια, αλλά και το ξυραφάκι. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί, καθώς μέρος του πέους μένει ακάλυπτο και επομένως δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοσή τους. Το εμβόλιο για τον ιό HPV είναι πολύ σημαντικό μέσο προστασίας. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η μετάδοση κονδυλωμάτων έπεσε κατά 61% σε χώρες όπως η Αυστραλία όπου υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Ακόμα είναι σημαντικό να κάνετε γυναικολογικό έλεγχο, καθώς ορισμένοι τύποι του HPV δεν προκαλούν κονδυλώματα αλλά καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα τελευταία χρόνια η εξέταση HPV DNA test ανιχνεύει τον τύπο του ιού που σας έχει μολύνει και με αυτό τον τρόπο ο γιατρός θα κρίνει πόσο συχνά θα υποβάλλεστε σε έλεγχο.

Θεραπείες: Η πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να εξαλείψει τα κονδυλώματα και μέσα σε μία συνεδρία είναι το λέιζερ διοξειδίου (C02) που είναι λιγότερο τραυματικό από τον καυτηριασμό (διαθερμία). Το λέιζερ είναι ιδανικό για μεμονωμένες βλάβες, ενώ η κρυοθεραπεία και οι εξειδικευμένες κρέμες για συρρέουσες. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Έρπης

Ερυθρότητα, μικρές φυσαλίδες, πόνος και αίσθηση καύσου είναι τα κύρια συμπτώματα του έρπητα γεννητικών οργάνων που εμφανίζεται 3-9 μέρες μετά τη μόλυνση. Όλα τα παραπάνω ίσως συνοδεύονται από πυρετό, πονοκέφαλο και μυοσκελετικό πόνο. Η λοίμωξη είναι σήμερα αρκετά συνηθισμένη, οφείλεται στον  ιό του απλού έρπητα τύπου ΙΙ (HSV)  και μεταφέρεται μέσω σεξουαλικής επαφής (κολπική, πρωκτική, στοματική, με τα χέρια). Στους άνδρες ο ιός χτυπά την επιδερμίδα στη βάλανο του πέους, στην ακροποσθία (πετσάκι) και στον κορμό του. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον πρωκτό. Στη γυναίκα τα συμπτώματα εμφανίζονται στο αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας, αλλά και μέσα στο στοματοφάρυγγα. Ο ιός υπάρχει στον οργανισμό για πάντα σε λανθάνουσα κατάσταση.

Τι να προσέχω; Η χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται ακόμα κι αν δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοση του έρπητα. Καθοριστικό ρόλο παίζει και η επιλογή σταθερού συντρόφου και η αποχή από το σεξ όσο ο έρπης είναι ενεργός (με φουσκάλες).

Θεραπείες: Όταν οι φυσαλίδες σπάσουν σχηματίζουν κρούστα και εξελίσσονται σε μικρά έλκη που υποχωρούν μόνα τους σε 2-3 εβδομάδες. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του έρπητα γεννητικών οργάνων στηρίζεται σε φαρμακευτική αγωγή και ειδικότερα στα ιοστατικά φάρμακα που σταματούν τον πολλαπλασιασμό του ιού και μειώνουν τη διάρκεια του επεισοδίου. Με αυτό τον τρόπο ο χρόνος αποθεραπείας είναι πιο σύντομος, ενώ μειώνεται και η συχνότητα και ο αριθμός των εξάρσεων. Τα πιο γνωστά αντιιικά φάρμακα είναι οι ακυκλοβίρη, βαλασικλοβίρη, φαμσικοβίρη, μπριβουδίνη. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται από το στόμα γιατί οι κρέμες δεν είναι εξίσου δραστικές.

Το μυστικό για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον έρπητα είναι η αγωγή να ξεκινήσει μέσα σε  72 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχιστεί ανάλογα με την ένταση και την έκταση της νόσου, τη συχνότητα των υποτροπών. Σε υποτροπιάζοντα επεισόδια (περισσότερα από 6 το χρόνο) πρέπει να χορηγείται κατασταλτική αγωγή διάρκειας 6 μηνών με αντιικά φάρμακα.

Μύκητες

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης που χτυπά τα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, οι μύκητες επιδρούν αρνητικά και στην περιγενετική περιοχή δημιουργώντας αίσθηση φαγούρας. Η υγρασία και η κακή υγιεινή ευνοούν την ανάπτυξη μυκητίασης, η οποία μεταδίδεται από τον σύντροφο και μέσω σεξουαλικής επαφής.

Τι να προσέχω; Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγετε την υπερκατανάλωση γλυκών (τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου ευνοούν την υποτροπή) και λαμβάνετε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι θεραπείες: Βασίζονται σε αγωγή από το στόμα, αντιμυκητιασικές κρέμες τοπικά και λήψη προβιοτικών.

DrAmaliaTiatoura
Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε:

Cosmetic Derma Medicine – www.cosmeticdermamedicine.gr – [email protected]

  • Αθήνα: +30 210 6980451
  • Κηφισιά: +30 210 6232220
  • Γλυφάδα: +30 210 8980444
  • Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240
  • Πάτρα: +30 2610 226562
  • Ρόδος: +30 22410 32700
  • Λεμεσός: +357 25251040

localStorage.clear();


Πηγή