Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Θερίζει ζωές ο κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τα 35 εκατ. τα κρούσματα

Θερίζει ζωές ο κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως – Ξεπέρασαν τα 35 εκατ. τα κρούσματα

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια χθες Κυριακή, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό έφθασε τους 35.008.447 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ως τις 15:23 (τοπική ώρα· 22:23 ώρα Ελλάδας) ανερχόταν σε 1.034.818 νεκρούς, σύμφωνα με τη σχολή ιατρικής αυτή της Βαλτιμόρης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, με 7.411.716 μολύνσεις και 209.720 θανάτους.

Κίνα: 20 «εισαγόμενα» κρούσματα σε 24 ώρες

Στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 16 που καταγράφονταν την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», ότι δηλαδή εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό αφού εισήλθαν στην κινεζική επικράτεια.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι εντοπίστηκαν το ίδιο διάστημα αυξήθηκε σε 27 από 26 την προηγουμένη, αν και οι περιπτώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δημοσιοποιεί το Πεκίνο.

Επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει να ανέρχεται σε 80.628. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 208 ασθενείς σε κινεζικές δομές υγείας.

Επισήμως, η πανδημία του κορονοϊού στην Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.634 ανθρώπους επί συνόλου 85.470 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μεξικό: 208 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 3.712 κρούσματα μόλυνσης σε μία μέρα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό έφθασαν τα 761.665, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται σε 79.088 ως αυτό το στάδιο της πανδημίας, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το μεξικανικό υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές κατέγραψαν 3.712 περιπτώσεις μόλυνσης και 208 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, ωστόσο τα μεγέθη ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης πιστεύεται πως είναι πολύ μεγαλύτερα στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Αλγερία: Επιστροφή στο σχολείο έπειτα από επτά μήνες αναγκαστικών διακοπών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού

Οι μαθητές των πρωτοβάθμιων σχολείων θα πάρουν ξανά τον δρόμο για τα σχολεία τους την 21η Οκτωβρίου κι αυτοί των γυμνασίων και των λυκείων την 4η Νοεμβρίου, έπειτα από επτά μήνες αναγκαστικών διακοπών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η κυβέρνηση της Αλγερίας.

Αναμενόμενες εδώ και μέρες, οι ημερομηνίες αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της οποίας προέδρευσε ο αρχηγός του κράτους Αμπντελματζίντ Ταμπούν.

Η Αλγερία, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, έχει καταγράψει από τα τέλη του Φεβρουαρίου πάνω από 50.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και κάπου 1.750 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, όμως διαπιστώνει ελαφριά μείωση των νέων περιπτώσεων μόλυνσης σε ημερήσια βάση εδώ και μερικές εβδομάδες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξαναρχίσει 21η Οκτωβρίου η λειτουργία των πρωτοβάθμιων σχολείων «σε όλες» τις περιφέρειες της χώρας και την 4η Νοεμβρίου αυτή των δευτεροβάθμιων σχολείων και της μέσης εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να «εγγυηθεί» τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία και το άνοιγμα των σχολικών καντινών, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της.

Οι ημερομηνίες αυτές ορίστηκαν «κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και συλλόγους γονέων των μαθητών», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη να επαναληφθεί η λειτουργία των πανεπιστημίων την 21η Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει «αναδιοργάνωση των πανεπιστημιουπόλεων» και να «αποφευχθεί» ο συνωστισμός «στα αμφιθέατρα».

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για «αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής» ιδίως όσον αφορά την απολύμανση των σχολικών ιδρυμάτων 72 ώρες προτού επιστρέψουν οι μαθητές και τη χρήση μάσκας από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνδικαλιστικοί φορείς των αλγερινών εκπαιδευτικών απευθύνουν έκκληση να περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών σε 20 ανά τάξη, ώστε να τηρείται ο κανόνας της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, όμως η εφαρμογή αυτού του μέτρου προσκρούει στην έλλειψη δασκάλων και καθηγητών καθώς και χώρων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στελέχη τους προτρέπουν την κυβέρνηση να προσλάβει εκπαιδευτικούς, μόνιμους και συμβασιούχους.


Πηγή