Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Θερμίδες: Γιατί πρέπει να εστιάζετε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων είναι απαραίτητη όταν θέλετε να χάσετε βάρος, υπάρχουν όμως όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ποιότητα αυτών των θερμίδων έχει εξίσου μεγάλη σημασία.

Η κατανάλωση τροφών υψηλής ποιότητας, δεν ενισχύει μόνο την απώλεια βάρους, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Τροφές υψηλής ποιότητας είναι όσες είναι φρέσκες ή έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Τέτοιες είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, τα λιπαρά φυτικής προέλευσης και οι καλές πρωτεΐνες.

Προτιμάτε τα φρέσκα προϊόντα, ενώ αν πρέπει να αγοράσετε κονσερβοποιημένα, επιλέξτε όσα δεν περιέχουν ζάχαρη και αλάτι.

Οι τροφές χαμηλότερης ποιότητας περιέχουν συνήθως επεξεργασμένα σιτηρά, όπως άσπρο αλεύρι και διάφορα σάκχαρα. Είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα ή/και τρανς λιπαρά, παρόλο που οι κατασκευαστές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν trans λιπαρά. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μελέτη έδειξε πόσο ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα στα χαμηλής ποιότητας τρόφιμα και την αύξηση του βάρους. Άνθρωποι που κατανάλωναν τρόφιμα, όπως πατατάκια, ροφήματα με ζάχαρη και κατεργασμένα κρέατα, αλλά λιγότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι, έπαιρναν κατά μέσο όρο μισό κιλό κάθε χρόνο.

Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου σε παχυσαρκία.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, άπαχου κρέατος, δημητριακών και γαλακτοκομικών, συμβάλλει στην απώλεια βάρους μετά από 12 εβδομάδες.

Για να γίνει πιο εύκολη η μετάβαση, θέστε έναν εφικτό στόχο, καταναλώνοντας ένα νέο υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η υψηλή ποιότητα μπορεί κάποιες φορές να κοστίζει παραπάνω, ειδικά σε ότι αφορά τα φρέσκα προϊόντα, αν όμως τα αγοράζετε στην εποχή τους, βγαίνετε συνολικά κερδισμένοι.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τροφές με πολλές θερμίδες που «επιτρέπονται» στη δίαιτα

Θερμίδες: Ποιες τροφές πρέπει να υπολογίζετε με ακρίβεια & ποιες όχι (γράφημα)

Περιορισμός θερμίδων και μακροζωία: Πώς συνδέονται


Πηγή