Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ιατρικό Marketing

Ιατρικό Marketing

Υπάρχουν πολλές απόψεις αναφορικά με τον τρόπο που οι ασθενείς καταλήγουν σε κάποιον ιατρό στην σημερινή εποχή. Με μια απλή αναζήτηση, θα βρείτε αρκετά άρθρα και διαφημίσεις σχετικά με το ζήτημα και την λογική του ιατρικού Marketing. Πάνω από όλα αυτά, υπάρχουν οι αριθμοί. Και σαν performance agency, στην Neat & Proper, στηριζόμαστε αρκετά σε αυτούς.

Κάθε μέρα, χιλιάδες ασθενείς αξιοποιούν την δυνατότητα που τους προσφέρει το Internet, αναζητώντας έναν γιατρό που θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα τους. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται εκατομμύρια αναζητήσεις σχετικές με την ιατρική κατηγορία, από υποψήφιους ασθενείς σας.

  • Το 89% από αυτούς, χρησιμοποιεί την Google για την αναζήτηση τους και καταναλώνει κατά μέσο όρο, έως και 2 εβδομάδες (Patient Journey), για να αποφασίσει ποιον γιατρό θα επισκεφθεί.
  • Οι 7 στους 10 ασθενείς, στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στις online αξιολογήσεις, ενώ το 80% υποστηρίζει ότι το website του ιατρού, το design και το περιεχόμενο, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του.

Όλα τα παραπάνω, λειτουργούν συνεργατικά και επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο την απόφαση ενός ασθενή, στο αν θα επιλέξει τον Α ή τον Β γιατρό.

Η δουλειά ενός Performance Digital Agency, είναι να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, έτσι ώστε να σχεδιάσει για εσάς την ιδανική online παρουσία, σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό είναι το ιατρικό marketing, όπως το βλέπουμε εμείς και θεωρούμε πως όσοι ασχολούνται με αυτό τον τομέα, πρέπει να αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι αποτελεί ένα ζήτημα που οφείλει να προσεγγίζεται με κατανόηση και ευαισθησία.

Πως θα καταφέρετε λοιπόν να αυξήσετε τα online περιστατικά σας;

  1. Είναι το website σας σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μια θετική εμπειρία στον χρήστη;
  2. Το περιεχόμενο του website σας απαντάει στα πιθανά ερωτήματα του υποψήφιου ασθενή σας;
  3. Εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στην πρώτη σελίδα της Google για βασικές φράσεις με τις οποίες ψάχνουν οι χρήστες έναν γιατρό σαν και εσάς;
  4. Αν αναζητήσει κανείς πληροφορίες για εσάς στο Διαδίκτυο , στα social, σε ιατρικά portals,  θα βρει θετικές ή αρνητικές γνώμες;

Αυτά τα 4 ερωτήματα, είναι ο βασικός δρόμος αύξησης των περιστατικών σας online.

Τι είναι το ιατρικό marketing και γιατί η προσέγγιση είναι διαφορετική;

To ιατρικό marketing παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το παραδοσιακό marketing, αλλά διαφέρει ως προς αυτό, κυρίως στον σκοπό του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο ιατρικό marketing, δεν πρέπει να επικρατεί η πώληση, αλλά η ενημέρωση.

Στην περίπτωση του ιατρικού marketing απευθυνόμαστε σε έναν υποψήφιο ασθενή, ο οποίος  αναζητά λύση σε προβλήματα που αφορούν την υγεία ή ακόμα και τη ζωή του. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα. Αφενός ότι πρέπει να προσεγγίζεται με ευαισθησία και κατανόηση. Αφετέρου, έννοιες όπως:

  • Εμπιστοσύνη
  • Εξειδίκευση
  • Εμπειρία
  • Αυθεντία
  • Ορθή πληροφόρηση
  • Ασφάλεια
  • Εγκυρότητα

Διαδραματίζουν βασικό, έως και κρίσιμο ρόλο στην τελική απόφαση του υποψήφιου ασθενή. Αυτός είναι και ο λόγος που το marketing για γιατρούς και όλοι εμείς που ασχολούμαστε μαζί του, θα πρέπει να το έχουμε συνεχώς υπόψιν μας και να αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που προκύπτει.

Τα βασικά βήματα για να αυξήσετε τα περιστατικά σας

Medical Website

Το website σας είναι ουσιαστικά η πρώτη εντύπωση που αποκτά κάποιος χρήστης για εσάς. Δεν είναι κρίμα να είναι και η τελευταία;

Οι χρήστες επισκέπτονται το website σας για να λύσουν απορίες, να ενημερωθούν, να δουν το βιογραφικό και την εξειδίκευση σας και τελικά, να σας εμπιστευτούν. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους, μπορεί να είναι πολυάσχολοι και να μην έχουν χρόνο.

Το website σας θα πρέπει να τους παρέχει μια βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης, να τους καθοδηγήσει, να τους ενημερώσει και να τους βοηθήσει να κάνουν το επόμενο βήμα. Και όλα αυτά, θα πρέπει να τα κάνει γρήγορα, αν σκεφτούμε πως ο χρόνος παραμονής σε ένα ιατρικό site, συνήθως είναι λιγότερο από 1 λεπτό.

Ένα βέλτιστο website, σχεδιασμένο για τις ανάγκες των υποψηφίων ασθενών σας, είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την επιτυχημένη πορεία σας στο Διαδίκτυο.

Κατεβάστε το δωρεάν eBook μας και βελτιώστε το website σας

Medical Content

Το περιεχόμενο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στο marketing strategy ενός ιατρού. Οι χρήστες πραγματοποιούν αναζήτηση για το ζήτημα που τους απασχολεί, αρκετό διάστημα πριν καταλήξουν στον ειδικό υγείας, που θα επισκεφθούν.

Έχουν ερωτήματα, απορίες, προβληματισμούς και επισκέπτονται το website σας για να τους λύσουν. Αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας σας είναι δυσνόητο, ελλιπές και δεν έχει σχεδιαστεί με βάση το τι θέλει να βρει ο χρήστης, οι υποψήφιοι ασθενείς σας θα νιώσουν πως δεν παίρνουν την απάντηση που θέλουν και πολύ απλά θα μεταβούν στην επόμενη επιλογή…με ένα click.

Medical SEO

Σχεδόν, όλοι χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, για να βρούμε τις πληροφορίες που θέλουμε. Το ίδιο κάνουν και οι υποψήφιοι ασθενείς σας. Συγκεκριμένα περίπου το 89% από αυτούς, χρησιμοποιεί την Google για να βρει έναν ειδικό υγείας, όπως είστε εσείς.

Χρησιμοποιούν εκατοντάδες λέξεις και φράσεις σχετικές με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και συνήθως σταματούν την αναζήτηση τους στα πρώτα 10 αποτελέσματα από τα οποία αποτελείται η πρώτη σελίδα της Google.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως αν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε τα περιστατικά σας, θα πρέπει να βρίσκεστε εκεί.

Πως μπορείτε όμως να βρεθείτε στην πρώτη σελίδα της Google; Με 2 τρόπους. Ο πρώτος ονομάζεται Google Ads, αποτελεί πληρωμένη διαφήμιση και σας το παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω. Ο δεύτερος, ονομάζεται SEO (Search Engine Optimization) το οποίο αποτελεί ένα βασικό κανάλι στο ιατρικό marketing.

To SEO, με απλά λόγια, είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας, μέσα από ένα πλήθος ενεργειών, προκειμένου να βελτιώσετε την κατάταξή σας στα φυσικά αποτελέσματα της Google και να μπορείτε να προσεγγίσετε περισσότερους υποψήφιους ασθενείς, τη στιγμή που αναζητούν τις υπηρεσίες σας.

Το SEO είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, οικονομικό και προσφέρει σταθερά αποτελέσματα. Από τη στιγμή που η ιστοσελίδα σας θα βρεθεί στην 1η σελίδα της Google, θα εμφανίζεται 24/7 για τις λέξεις -φράσεις για τις οποίες έχει βελτιστοποιηθεί αποτελώντας μια σταθερή πηγή traffic κάθε μήνα.

Το πόσο μπορεί να είναι αυτό το traffic κάθε μήνα σίγουρα εξαρτάται από την κατηγορία σας. Αντίστοιχα και η αύξηση που μπορεί να επιτευχθεί. Για παράδειγμα, δείτε εδώ, πως καταφέραμε να επιτύχουμε 550% αύξηση οργανικού traffic σε ένα site γυναικολογίας μέσα σε 6 μήνες.

Διαβάστε το άρθρο μας: Medical SEO- Πώς θα βρεθείτε στην 1η σελίδα της Google

Google Ads

Τα Google Ads είναι πληρωμένες διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται, όταν κάποιος χρήστης πραγματοποιήσει μια αναζήτηση στην Google. Σίγουρα θα τις έχετε προσέξει και εσείς:

Για να το πούμε όσο απλά γίνεται, η Google μας παρέχει μια διαφημιστική πλατφόρμα, όπου επιλέγουμε τις λέξεις και φράσεις που θέλετε να εμφανίζεστε, δημιουργούμε διαφημίσεις και…ΜΠΑΜ, την επόμενη στιγμή η ιστοσελίδα σας εμφανίζεται μπροστά στα μάτια των υποψηφίων ασθενών σας, την στιγμή που ψάχνουν αυτό ακριβώς που προσφέρετε.

Τα Google Ads είναι ιδιαίτερα αποδοτικά, στοχευμένα, απολύτως μετρήσιμα και μπορούν να σας προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Διαβάστε το άρθρο μας: Πως Θα διπλασιάσετε μέσα σε 3 μήνες Τα Περιστατικά σας Μέσω Google Ads

Reviews και παρουσία σε sites

Ένας ιατρός μπορεί να αξιοποιήσει το internet, για να ενημερώσει τους υποψήφιους ασθενείς του για την πρακτική του. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μέρος όπου οι ασθενείς μπορούν να πουν την γνώμη τους (reviews, forums) σε άλλους ασθενείς για εσάς. Και πιστέψτε μας, η γνώμη και η «εμπειρία» τους μετράει πολύ. Δεν το λέμε εμείς. Το δείχνουν τα στατιστικά.

  • Το 47% των χρηστών έχουν δηλώσει ότι η φήμη ενός γιατρού έχει σημασία
  • Το 60% των χρηστών χρειάζεται να διαβάσει 4 ή περισσότερες αξιολογήσεις πριν σχηματίσει μιας γνώμης, αλλά η μέση αξιολόγηση γιατρού βασίζεται μόλις σε 2.4 κριτικές
  • Το 80% των χρηστών εμπιστεύονται τις online αξιολογήσεις, όσο τις προσωπικές συστάσεις
  • Το 31% των χρηστών εμπιστεύονται μόνο αξιολογήσεις που φαίνονται αληθινές

Οι χρήστες κατά την αναζήτηση τους, θα ψάξουν για εσάς και αυτά που θα βρουν, θα τους επηρεάσουν πολύ. Όπως θα τους επηρέαζε κάποια σύσταση. Συμπερασματικά, η δημιουργία θετικών κριτικών, είναι σημαντικό στάδιο σε μια medical marketing στρατηγική και ευτυχώς για εσάς, είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα.

Επιπλέον, σημαντική ενίσχυση της αυθεντίας και της αξιοπιστίας σας θα προσφέρουν οι καταχωρήσεις άρθρων (advertorials) σε έγκριτα ιατρικά portals, που οι υποψήφιοι ασθενείς σας διαβάζουν συχνά και θεωρούν έμπιστες πηγές ενημέρωσης.

Video Marketing

Περίπου το 50% των χρηστών του internet παρακολουθούν έως 60 λεπτά video κάθε εβδομάδα. Η χρήση video έχει συνεχώς αυξανόμενες τάσεις από τις επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η ιατρική κατηγορία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό.

Όλο και περισσότεροι ιατροί, κλινικές & νοσοκομεία επενδύουν σε αυτό το κανάλι, γιατί πολύ απλά…αποδίδει. Οι ασθενείς σας είναι έως και 4 φορές πιο πιθανό να παρακολουθήσουν αυτά που λέτε σε σχέση με το να διάβαζαν ένα άρθρο σας, ενώ η χρήση video ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας , της εμπιστοσύνης και της αμεσότητας, λέξεις που είναι συνυφασμένες με μια επιτυχημένη digital στρατηγική.

Οι ιδέες για θέματα είναι πολλές:

  • Video με reviews
  • Welcome videos
  • Videos όπου αναλύετε μια πάθηση ή αναφέρεστε σε μια επέμβαση

Συχνές Ερωτήσεις

  • Πόσο κοστίζει το ιατρικό marketing; 

Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας πως υπάρχουν συγκεκριμένα κανάλια που αποδίδουν, όμως κάθε πλάνο που σχεδιάζουμε είναι ειδικά σχεδιασμένο σε εσάς, στην κατηγορία σας και σχετίζεται με τους στόχους που θέλετε να πετύχουμε και με το σημείο που βρίσκεστε σήμερα.

Αναφορικά με το κόστος λοιπόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, όμως αξίζει να αναφερθεί πως η απόδοση θα είναι πολλαπλάσια της επένδυσης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί.

  • Πρέπει να τα κάνω όλα;

Όχι. Μετά την ολοκληρωμένη ανάλυση που θα πραγματοποιήσουμε, θα θέσουμε προτεραιότητες και κανάλια στα οποία πρέπει να επενδύσετε. Έχουμε πολλά cases όπου με ένα αποδοτικό website και μια σωστά σχεδιασμένη SEO στρατηγική, η αύξηση των περιστατικών ήταν θεαματική.

  • Υπάρχουν έτοιμα πακέτα;

Δεν υπάρχουν, καθώς το θεωρούμε λάθος πρακτική. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, κάθε πλάνο είναι απόλυτα εξατομικευμένο, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τους στόχους που θέτετε.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις; Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας


Πηγή