Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κάδμιο: Πού βρίσκεται η επικίνδυνη χημική ουσία & πότε γίνεται απειλητική για τη ζωή

Το κάδμιο είναι χημική ουσία που υπάρχει μεταξύ άλλων στα τσιγάρα και στα λαχανικά, ενώ σε υψηλά επίπεδα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου των ασθενών με γρίπη ή πνευμονία.

Στο συμπέρασμα κατέληξε αμερικανική επιστημινική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το κάδμιο ίσως επιδεινώνει τα συμπτώματα και της Covid-19.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μίσιγκαν, της Νότιας Καλιφόρνια και της Ουάσινγκτον, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα (το κάδμιο μετρήθηκε είτε στα ούρα είτε στο αίμα τους), τόνισαν ότι η μακρόχρονη έκθεση στο κάδμιο, ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ο ασθενής με αναπνευστική λοίμωξη να μην μπορεί να την καταπολεμήσει αποτελεσματικά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν στον οργανισμό τους τα μεγαλύτερα επίπεδα καδμίου (είτε από φυσικές πηγές είτε λόγω ρύπανσης), ήταν 15% πιθανότερο να πεθάνουν από γρίπη ή πνευμονία, σε σχέση με όσους είχαν τα μικρότερα επίπεδα της ίδιας ουσίας στο σώμα τους. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τους μη καπνιστές (αυξημένος κατά 27%).

«Οι συσχετίσεις που βρήκαμε πρέπει να επαληθευτούν και σε άλλες ομάδες πληθυσμού και επίσης να μελετηθούν σε συνάρτηση με την πιθανή επίπτωση του καδμίου στη θνητότητα και στη θνησιμότητα της Covid-19. Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται περισσότερο να αποβάλει το κάδμιο από ό,τι άλλα τοξικά μέταλλα. Η παρουσία του σε πολλές θρεπτικές τροφές σημαίνει ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος με κάδμιο, κάτι που συμβάλλει στην αύξηση της παρουσίας του σε αέρα, έδαφος και νερό», επεσήμανε ο καθηγητής Χάουαρντ Χου του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια και κάλεσε τους επιδημιολόγους να λάβουν υπόψη τους και αυτόν τον παράγοντα, όσον αφορά τις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.

Το κάδμιο υπάρχει στα δημητριακά, στο ρύζι, στο ήπαρ και τα νεφρά των ζώων, στη σόγια, σε ορισμένα λαχανικά κ.ά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives».

Διαβάστε επίσης:

Προεκλαμψία: Τα στοιχεία στο αίμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Ποιο μέταλλο προκαλεί πρόωρη γήρανση

Τι προκαλούν στον οργανισμό τα βαρέα τοξικά μέταλλα που περιέχουν τα ψάρια


Πηγή