Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Κέιλ vs σπανάκι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ (αλλιώς λαχανίδα) έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν όλες τις λειτουργίες, καταπολεμούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος, βελτιώνουν τις λειτουργίες του πεπτικού, ωφελούν την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν ψυχικές διαταραχές.

Κέιλ

Το κέιλ είναι ένα ιδιαίτερο χορταρικό που μοιάζει με σέσκουλο, αλλά έχει πιο χοντρά και με «κατσαρές» άκρες φύλλα. Είναι δημοφιλές στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και αποτελεί καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ και το ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι κέιλ καλύπτει το 133% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες A και C. Το λαχανικό χρησιμοποιείται ήδη από τον 17ο αιώνα για την πρόληψη του υποσιτισμού και ως πιο υγιεινή επιλογή σε περιόδους ανεπάρκειας τροφίμων.

Μία μερίδα κέιλ παρέχει 7 θερμίδες, 0,61 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,31 γραμμάρια λιπαρών, 0,93 γραμμάρια υδατανθράκων, 0,9 γραμμάρια φυτικών ινών, 0,21 γραμμάρια σακχάρων, 53mg ασβεστίου, 1011 IU βιταμίνης Α, 10,2 γραμμάρια βιταμίνης C και 13 μικρογραμμάρια φολικού οξέος.

Σπανάκι

Η διατροφική του αξία και η συμβολή του στην υγεία έχει αναγνωριστεί στη Ευρώπη ήδη από τον 12ο αιώνα. Το σπανάκι βοηθά στην αποκατάσταση της ενέργειας και βελτιώνει την ποιότητα του αίματος.

Μια μερίδα δίνει 25 θερμίδες, 2,8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,8 γραμμάρια λίπους, 1,6 γραμμάρια υδατανθράκων και 2,8 γραμμάρια φυτικών ινών. Το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία είναι η βελτίωση της λειτουργίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας και ενισχύουν τη σύνθεση του DNA. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Διαθέτει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνη Β2, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

spinach

Η ετυμηγορία

Και τα δύο λαχανικά είναι πολύ ωφέλιμα για το σώμα. Η επιλογή εξαρτάται από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κανείς σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Εάν θέλετε περισσότερο φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και σίδηρο για τη βελτίωση της υγείας του αίματος, το σπανάκι είναι καλύτερη επιλογή. Αν θέλετε να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προτιμάτε κέιλ το οποίο είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες Α και C.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Από τι κινδυνεύετε αν δεν τρώτε αρκετά φρούτα & λαχανικά (εικόνες)


Πηγή