Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

«Καμπανάκι» ειδικών για επερχόμενη τριδυμία και ποληδυμία

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τη γρίπη να κάνει πρώιμα την εμφάνισή της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να προετοιμαζόμαστε τον φετινό χειμώνα για τριδυμία ή και πολυδυμία (συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα), με τους φόβους να εστιάζονται στη «συμπόρευση» της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης με τον κορωνοϊό αλλά και τον RSV – του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρόκειται για ένα πραγματικά «εκρηκτικό» κοκτέιλ, με την καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου να σημειώνει πως «φοβόμαστε ακριβώς την συμπόρευση της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης με τον Covid».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, στην έκτακτη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, εξέφρασε το ενδεχόμενο τον φετινό χειμώνα οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με την λεγόμενη τριδυμία, αλλά και με την πολυδυμία, που σημαίνει συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα, δηλαδή εποχικής γρίπης, COVID και RSV.

Όπως είπε, ο εμβολιασμός, τόσο απέναντι στον ιό της εποχικής γρίπης, όσο και απέναντι στις μεταλλάξεις του COVID, αποτελεί μία πολύ καλή προστασία, η οποία δεν πρέπει να αναβάλλεται για κανένα λόγο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χειμώνας δεν αργεί, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και λόγω της χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων, ενώ δεν αναμένουμε νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αποφυγή των εμβολιασμών ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Σχετικά με τον εμβολιασμό της εποχικής γρίπης, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί και θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλοί περισσότεροι τόνισε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου.

ΕΟΔΥ: 164 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα 

Τα τελευταία 24ωρα κινούνται με ανησυχητικούς ρυθμούς οι σκληροί δείκτες του κορωνοϊού, με το υπουργείο Υγείας να απευθύνει συστάσεις για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο επταήμερο εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 53.436 νέα κρούσματα κορωνοϊού, είχαμε 164 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι μέχρι και την τελευταία ημέρα της καταγραφής (30 Οκτωβρίου) ανήλθαν σε 85.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντοπίζονται και στην Ελλάδα όλες οι νέες υποπαραλλαγές

Όλες οι νέες υποπαραλλαγές εντοπίζονται πλέον και στην χώρα μας, με τελευταία την ΧΒΒ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από τα 338 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου, απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Από αυτά τα 338 δείγματα, 28 (8,3%) ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 8 (2,4%) ως ΒΑ.4 και 302 (89,3%) ως ΒΑ.5.

Εκ των στελεχών ΒΑ.2, 17 (60,7%) ταυτοποιήθηκαν ως υποπαραλλαγή BA.2.75 (Κένταυρος) και 8 (28,6%) ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 (4,0%) ως υποπαραλλαγή BQ.1 και 1 (0,3%) ως ΒQ.1.1.

Αύξηση στο ιικό φορτίο λυμάτων – 176% επάνω στην Πάτρα

Επιπλέον, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 17-23 Οκτωβρίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερις περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στο Βόλο (+113%), την Αλεξανδρούπολη (+102%), τα Ιωάννινα (+100%), την Ξάνθη (+46%), τη Λάρισα (+41%) και στην Κέρκυρα (+38%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+28%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον ‘Αγιο Νικόλαο (-57%), το Ηράκλειο (-52%), στην Αττική (-36%) και τα Χανιά (-36%).

Θεοδωρίδου: Τα επικαιροποιημένα καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί

Σύσταση να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα απευθύνει το υπουργείο Υγείας.

Στην αξία των επικαιροποιημένων εμβολίων αναφέρθηκε, στην χθεσινή ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και γίνονται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη νόσηση και τον βασικό εμβολιασμό βοηθούν να ενισχυθεί η ανοσία, ώστε κάποιος να μη νοσήσει σοβαρά και να μη χάσει τη ζωή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γίνονται μελέτες, με καλά πρώτα αποτελέσματα, που διερευνούν αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις», συμπλήρωσε.

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, αλλά ό,τι καινούργιο προκύπτει αφορά σε υποτύπους της παραλλαγής Όμικρον.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των παιδιών, είπε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και αφορούσαν την παραλλαγή Ομικρον.

«Να εμβολιαστούν τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα»

Αναφερόμενη στη σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για τα παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Εξήγησε ότι τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας θα μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, ενώ υπενθύμισε ότι η επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνύπαρξη των τριών ιών

Η κα Θεοδωρίδου, σχετικά με τη συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυτιακού ιού αλλά και του Covid, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πώς αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι φέτος «λείπει η προίκα της γρίπης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή, η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς, φορώντας τη μάσκα, δεν επιτρέψαμε στη γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

«Δεν έχουμε νέο κύμα γρίπης στην Ελλάδα»

Η ίδια, πάντως, τονίζει ότι παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, «προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης».

Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ούτε εμβόλια για να προστατεύουν μαζί από τη γρίπη και τον κορωνοϊό, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν και να μην αναμένουμε κάτι νέο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή