Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρκίνοι πνεύμονα & εντέρου: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης & θανάτου η άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τόσο τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, όσο και τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από την ασθένεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα στο είδος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όποιος είναι σωματικά δραστήριος μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο στον πνεύμονα κατά 77%.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 89% εάν ασκούνται τακτικά.

Έχει αποδειχθεί ότι παραμένοντας κανείς δραστήριος, ενισχύει την υγεία της καρδιάς, των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού του, που όπως πιστεύουν οι ερευνητές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η τακτική άσκηση μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται με κάποιες μορφές της νόσου.

Η έρευνα διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ογκολογίας Catherine Handy.

Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει στις ΗΠΑ τους περισσότερους ενήλικες από οποιαδήποτε άλλη μορφή της νόσου. Μόνο την περσινή χρονιά προκάλεσε 1,8 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ και αναμένεται να σκοτώσει φέτος 51.020 ανθρώπους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 35.419 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα το 2012, ενώ πάνω από 16.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του εντέρου.

Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση βοηθά τις κινήσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα οι τυχόν επιβλαβείς χημικές ουσίες των αποβλήτων των τροφών να μένουν λιγότερη ώρα στο έντερο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η άσκηση μειώνει επίσης τη φλεγμονή, τα υψηλά επίπεδα της οποίας προκαλούν συχνότερη διαίρεση των κυττάρων. Η ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό όγκων.

Παρά τα πολλά και σημαντικά οφέλη της άσκησης όμως, μόλις δύο στους πέντε ενήλικες ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις για 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα, όταν μάλιστα 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στη σωματική αδράνεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 49.143 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μεταξύ 1991 και 2009 και παρακολουθήθηκαν για περίπου επτά χρόνια.

Από την έναρξη της μελέτης, 388 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο του πνεύμονα και 220 όγκους στο έντερο. Οι 282 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και οι 89 με καρκίνο του εντέρου πέθαναν.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, ήταν 77% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα και 61% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν όγκους στο έντερο.

Από εκείνους που ανέπτυξαν καρκίνο στον πνεύμονα, οι πιο δραστήριοι είχαν 44% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν, ενώ όσοι ανέπτυξαν καρκίνο στο έντερο, κινδύνευαν 89% λιγότερο να πεθάνουν αν ασκούνταν τακτικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Βλέπετε πολλή τηλεόραση; Πόσο κινδυνεύετε από καρκίνο στο έντερο

Καρκίνος πνευμόνων: Ασυνήθιστα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (φωτο)


Πηγή