Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Καρκίνος προστάτη: Οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη και την ταχύτερη αποκατάσταση

Οι άνδρες που καταναλώνουν τακτικά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, καθώς και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης των ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τα ευρήματα δύο μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cancers, υπογραμμίζουν τη σημασία της μεσογειακής και ασιατικής διατροφής που είναι πλούσιες σε αυτές τις τροφές.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις συγκεντρώσεις μικροθρεπτικών συστατικών στο πλάσμα ασθενών με καρκίνο του προστάτη με αυτό υγιών ανδρών (ομάδα ελέγχου) και διαπίστωσαν χαμηλά επίπεδα λουτεΐνης, λυκοπενίου, άλφα-καροτίνης και σεληνίου και υψηλά επίπεδα σιδήρου, θείου και ασβεστίου στους πάσχοντες με καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Η αυξημένη βλάβη στο DNA μετά από έκθεση σε ακτινοβολία, συσχετίστηκε επίσης με χαμηλό λυκοπένιο και σελήνιο στο πλάσμα του αίματος.

Οι άνδρες με συγκεντρώσεις στο πλάσμα χαμηλότερες από 0,25 μικρογραμμάρια (ug) ανά χιλιοστόλιτρο (mL) σε λυκοπένιο και/ή χαμηλότερες από 120 μg/L σε σελήνιο, αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και είναι πιθανό να είναι πιο ευαίσθητοι στις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας.

Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι οι ντομάτες, τα πεπόνια, η παπάγια, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα καρπούζια και τα κράνμπερι. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι το λευκό κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατανάλωση τροφών που είναι φυσικά πλούσιες σε λυκοπένιο και σελήνιο είναι προτιμότερη από τη λήψη συμπληρωμάτων, τα οφέλη από τα οποία είναι περιορισμένα, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.

Συνιστούν την υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής υπό την καθοδήγηση διαιτροφολόγου γιατί οι άνθρωποι απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την τροφή, το πεπτικό τους σύστημα, τον γονότυπο και πιθανώς το μικροβίωμά τους.

Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ένας από τους πιο συχνούς και θανατηφόρους καρκίνους στους άνδρες, αλλά οι διατροφικές ελλείψεις που σχετίζονται με αυτόν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Άλλοι παράγοντες που έχουν συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου είναι η εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το υπερβολικό βάρος και το μεγάλο ύψος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα και χαμηλή σε βιταμίνη Ε, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο, αλλά τα στοιχεία είναι λιγότερο σαφή».

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά.

Είναι η πρώτη έρευνα που αξιολογεί τις συγκεντρώσεις μικροθρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων στο πλάσμα σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη στον πληθυσμό της Νότιας Αυστραλίας.

Πηγή: news-medical.net


Πηγή