Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρκίνος προστάτη: Ο ρόλος των γαλακτοκομικών

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη μπορεί να αυξηθεί από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές, ανάμεσά τους και ο Βρετανός καθηγητής ουρολογίας Roger Kirby.

Όπως επισημαίνει ο Kirby, τα γαλακτοκομικά μπορεί να βλάψουν το DNA του προστάτη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

Μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, το οποίο εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να μπλοκάρει τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών.

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να έχει ανάλογη επίδραση, σύμφωνα με τον Kirby.

Σύμφωνα με την Οργάνωση Prostate Cancer UK, η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου και συστήνεται ο περιορισμός τους μέχρι να υπάρξουν νεότερα επιστημονικά τεκμήρια.

«Το κόκκινο κρέας, ειδικά όταν είναι ψημένο στα κάρβουνα ή υπερβολικά μαγειρεμένο, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το βούτυρο, δρουν ως οξειδωτικά που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA των κυττάρων του προστάτη. Ειδικότερα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα οξειδωτικού στρες, τα οποία συνδέονται με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη» τονίζει ο Kirby.

Μελέτη που έγινε το 2001 στις ΗΠΑ, ανέλυσε τη σχέση διατροφής και καρκίνου του προστάτη σε περίπου 21.000 άνδρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ασβέστιο συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης το 2012 ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος αύξησε τον κίνδυνο ο καρκίνος του προστάτη να είναι περισσότερο θανατηφόρος.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση λιγότερου ασβεστίου ή λιγότερων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για την υγεία των οστών είναι περίπου 700mg την ημέρα. Μπορείτε να τη λάβετε από ένα ποτήρι γάλα (200ml), 30γρ. τυρί και ένα μικρό γιαούρτι.

Είναι επίσης χρήσιμο να τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτελούν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο, όπως το μπρόκολο και οι φράουλες.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Αυτά είναι τα 6 βασικά συμπτώματα

Πολυφαινόλες: 10 τροφές πλούσιες στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά

 


Πηγή