Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καρκίνος στο πάγκρεας: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο στις γυναίκες

Ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο πάγκρεας αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας μία μάζα που ονομάζεται όγκος.

Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου είναι άγνωστη. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία καθώς σε ποσοστό 90% εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, η ύπαρξη διαβήτη ή χρόνιας παγκρεατίτιδας. Ο παγκρεατικός καρκίνος προσβάλλει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου είναι: ναυτία, ίκτερος, κατάθλιψη, πόνοι στην κοιλιακή χώρα και στη μέση της πλάτης, έναρξη διαβήτη μη σχετιζόμενου με αύξηση βάρους, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αλλαγές στις εντερικές συνήθειες: διάρροια/ στεατόρροια, ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Μια διατροφή με λίγα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ηλικιωμένων γυναικών να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον του Τέξας ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 46.000 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, 50-79 ετών που έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά όταν εντάχθηκαν στο δείγμα της μελέτης, την περίοδο 1993-1998.

Ορισμένες έλαβαν οδηγίες να τρώνε λιγότερα λιπαρά και περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, ενώ οι άλλες συνέχισαν να κάνουν την συνήθη διατροφή τους (ομάδα ελέγχου), μέχρι και το 2005.

Μετά από 15 χρόνια, οι ερευνητές είχαν εντοπίσει 92 περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος στην ομάδα παρέμβασης και 165 στην ομάδα ελέγχου. Αυτό μεταφράζεται σε 35 κρούσματα ανά 100.000 γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης και 41 ανά 100.000 στην ομάδα ελέγχου.

«Η μελέτη δείχνει ότι μια διατροφή με λίγα λιπαρά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, αυτό το διατροφικό σχήμα δεν μείωνε τον κίνδυνο στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, καθώς και στους άνδρες, γεγονός που θα πρέπει να αναλυθεί σε μελλοντικές έρευνες», σχολιάζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Λι Τζιαο, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής-Γαστρεντερολογίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Διαβάστε επίσης:

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Διαβήτης τύπου 2: Πότε θεωρείται ένδειξη για καρκίνο στο πάγκρεας


Πηγή