Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρκίνος του μαστού: Ο ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τα ωμέγα-3, τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Γκελφ στον Καναδά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 των ψαριών είναι οκτώ φορές πιο αποτελεσματικά στην αναστολή της ανάπτυξης των όγκων από το λινέλαιο και άλλα φυτικά έλαια που έχουν ωμέγα-3.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τόσο τα ωμέγα-3 των ψαριών όσο και των φυτών προστατεύουν από τον καρκίνο και θέλαμε να καθορίσουμε ποια μορφή είναι πιο αποτελεσματική», είπε ο David Ma, καθηγητής του Τμήματος Ανθρώπινης Υγείας και Διατροφικών Επιστημών.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει την ικανότητα αντιμετώπισης του καρκίνου με ωμέγα-3 που προέρχονται είτε από τα ψάρια είτε από τα φυτά στην ανάπτυξη όγκων του μαστού».

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Το α-λινολενικό οξύ υπάρχει στα φυτά π.χ. στη γλιστρίδα, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο, καθώς και σε έλαια που προέρχονται από φυτά (λινέλαιο, σογιέλαιο κλπ). Τα ΕΡΑ και DHA βρίσκονται στα ψάρια και το φυτοπλαγκτόν.

Η παρούσα μελέτη περιλάμβανε τη διατροφή διαφορετικών τύπων ωμέγα-3 σε ποντίκια με εξαιρετικά επιθετική μορφή ενός ανθρώπινου καρκίνου του μαστού που ονομάζεται HER-2. Ο τύπος HER-2 επηρεάζει τα 25% των γυναικών και έχει κακή πρόγνωση.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια σε ωμέγα-3 με βάση τα φυτά ή τα ψάρια, αρχίζοντας από τη στιγμή που ήταν στη μήτρα. «Τα ποντίκια εκτέθηκαν στα διαφορετικά ωμέγα-3 πριν αναπτυχθούν όγκοι, πράγμα που μας επέτρεψε να συγκρίνουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα ωμέγα-3 στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο Ma. «Είναι γνωστό ότι το EPA και το DHA μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του όγκου του μαστού, αλλά κανείς δεν έχει εξετάσει άμεσα πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα ωμέγα-3 όταν συγκρίνονται με το α-λινολενικό οξύ».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε ωμέγα-3 των ψαριών μειώνει το μέγεθος των όγκων κατά 60-70% και τον αριθμό των όγκων κατά 30%. Βρήκε επίσης ότι απαιτούνται υψηλότερες δόσεις φυτικών ωμέγα-3 για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος.

Τα ωμέγα-3 θεωρείται ότι προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ενεργοποιώντας γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζοντας τις οδούς ανάπτυξης του όγκου, είπε ο Ma.

Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες ψαριών την εβδομάδα για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εκτός από ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν EPA και DHA, τα συμπληρώματα και τα λειτουργικά τρόφιμα, όπως π.χ. τα αυγά με ωμέγα-3 ή το γάλα με DHA, μπορούν να προσφέρουν παρόμοια αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου, πρόσθεσε ο Ma.

Το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση των επιδράσεων των ωμέγα-3 σε άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. «Βλέποντας τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να έχουν τα ωμέγα-3 στην καταπολέμηση μιας εξαιρετικά επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού, τα ωμέγα-3 είναι πιθανότατα ωφέλιμα και για άλλους τύπους καρκίνου», είπε ο ειδικός.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: Τι προβλέπουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την παράταση του προσδόκιμου ζωής

Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που μετριάζουν τις παρενέργειες των θεραπειών

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πόσο συμβάλλουν τελικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών;


Πηγή