Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κατάθλιψη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στη μνήμη

Η κατάθλιψη δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη διάθεση αλλά και στη μνήμη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

«Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν, είναι πιθανό η ίδια θεραπεία να μπορεί να μειώσει και τα προβλήματα μνήμης και σκέψης» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Adina Zeki Al Hazzouri, από την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η δομή του εγκεφάλου των ηλικιωμένων με πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης διέφερε από εκείνων που δεν είχαν κατάθλιψη.

Η μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερα από 1.100 άτομα, με μέση ηλικία τα 71 έτη, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία εγκεφάλου, αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και τεστ μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων στην αρχή της μελέτης.

Η μνήμη και οι δεξιότητες σκέψης επαναξιολογήθηκαν περίπου πέντε χρόνια αργότερα.

Στην αρχή της μελέτης, το 22% των συμμετεχόντων είχαν σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης και σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ επεισοδιακής μνήμης, δηλαδή της ικανότητας να ανακαλέσουν συγκεκριμένες εμπειρίες και γεγονότα. Αλλά η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατάθλιψη προκάλεσε προβλήματα μνήμης.

Εκείνοι που είχαν σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης, είχαν επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ήταν 55% πιθανότερο να έχουν μικρές αγγειακές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις για σύνδεση μεταξύ των σοβαρότερων συμπτωμάτων κατάθλιψης και αλλαγών στις δεξιότητες σκέψης σε διάστημα πέντε ετών.

«Με δεδομένο ότι πάνω από το 25% των ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των προβλημάτων μνήμης», σημειώνει η Zeki Al Hazzouri

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις ασθένειες που εκδηλώνονται με προβλήματα μνήμης

Αυτή η κακή συνήθεια στον ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Κακή μνήμη: 5 σημάδια ότι αποτελεί προάγγελο Αλτσχάιμερ


Πηγή