Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη: Αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει φόβος για την κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη, λόγω των θεωριών ότι η έκθεση στον υδράργυρο σχετίζεται με την εμφάνιση αυτισμού.

Ο υδράργυρος φτάνει στο αναπτυσσόμενο έμβρυο διαμέσου του μητρικού αίματος και του πλακούντα και λειτουργεί ως τοξίνη επηρεάζοντας την ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.

Όλο και περισσότερες μελέτες ωστόσο, αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ψαριών έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από τους κινδύνους που απορρέουν από τον υδράργυρο.

Σε αυτές έρχεται να προστεθεί άλλη μία από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί που θα γεννηθεί να έχει αυτισμό ή αυτιστικά χαρακτηριστικά.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση των επιπέδων υδραργύρου και της κατανάλωσης ψαριών στις εγκύους συνδυαστικά με τα αυτιστικά χαρακτηριστικά και τον διαγνωσμένο αυτισμό στα παιδιά έως και την ηλικία των εννέα ετών.

Τα στοιχεία προέρχονταν από τη μελέτη Children of the 90s Study και έδειξαν ότι, παρόλο που τα επίπεδα του υδραργύρου στο αίμα των εγκύων ήταν υψηλότερα όταν εκείνες έτρωγαν ψάρια, δεν προέκυψε ότι αυτό συντελούσε σε περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με αυτισμό ή αυτιστικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το σκορ ενός συγκεκριμένου αυτιστικού χαρακτηριστικού, της κοινωνικής γνωστικότητας (δηλαδή της επίγνωσης των συναισθημάτων των άλλων) ήταν πιθανότερο να είναι χειρότερο στα παιδιά αν οι μητέρες δεν είχαν καταναλώσει ψάρια κατά την κύηση.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες μπορούν να τρώνε δύο μερίδες ψάρια την ημέρα, κατά προτίμηση λιπαρά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Διαβάστε επίσης:

Ψάρια: Πόσο αυξάνουν τη συχνότητα του σεξ και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Παιδί με αυτισμό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η περίμετρος μέσης της μητέρας

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Σε ποια ποσότητα ενισχύουν τις δεξιότητες του παιδιού


Πηγή