Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καφές εναντίον καρκίνου του προστάτη: Ποιο είδος & σε ποια ποσότητα προστατεύει

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει την προστατευτική δράση του καφέ έναντι πολλών μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του παχέος εντέρου και του δέρματος.

Νέα έρευνα με την υπογραφή Ιταλών επιστημόνων αναδεικνύει τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Οι επιστήμονες από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Ιταλίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ρώμης, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η αντικαρκινική δράση επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα.

Όχι όμως οποιουδήποτε είδους καφέ, αλλά του αγαπημένου των Ιταλών, δηλαδή του εσπρέσο, ο οποίος φτιάχνεται με υψηλή πίεση, πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού και χωρίς τη χρήση φίλτρου.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 7.000 άνδρες, από την περιφέρεια Μολίζε στην Κεντρική Ιταλία, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί τέσσερα χρόνια. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Αναλύοντας τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και συγκρίνοντάς τες με τις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη που εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, παρατηρήσαμε καθαρή μείωση του κινδύνου, 53% σε όσους έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια την ημέρα», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας George Pounis.

Οι ερευνητές έλεγξαν εκχυλίσματα που περιείχαν καφεΐνη και άλλα που δεν περιείχαν. Μόνο όσα περιείχαν καφεΐνη μείωσαν σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, καθώς και την ικανότητά τους να εγκαθίστανται σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ευεργετική δράση του καφέ πιθανότατα οφείλεται στην καφεΐνη και όχι σε άλλες ουσίες.

Η προετοιμασία του καφέ με τον ιταλικό τρόπο (υψηλή πίεση, πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού, όχι φίλτρα) είναι διαφορετική από εκείνη που ακολουθείται σε άλλες χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη συγκέντρωση βιοδραστικών ουσιών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Διαβάστε επίσης:

Ο καφές παρατείνει τη ζωή! – Σε ποια ποσότητα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος

Καφές: Σε ποια ποσότητα «διορθώνει» τις βλάβες στην καρδιά

Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι


Πηγή