Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Κικίλιας: Με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική - Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Κικίλιας: Με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική – Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως η κατάσταση στην Αττική με τον κορονοϊό τον ανησυχεί, ενώ έχει δώσει εντολή για αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα στη δυτική Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας Ιανός.

«Έχω δώσει εντολή να βρίσκεται σε αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα το ΕΚΑΒ στη δυτική Ελλάδα. Έχω συνομιλήσει και με τον κ. Γιάννη Καρβέλη διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Ελπίζουμε να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά είμαστε έτοιμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στο MEGA.

Για τον κορονοϊό ο κ. Κικίλιας είπε: «Εμένα με ανησυχεί η κατάσταση της Αττικής και προετοιμάζω το ΕΣΥ έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Το άλλο είναι δουλειά της επιτροπής, των επιδημιολόγων, των λοιομωξιολόγων και μας συμβουλεύουν καθημερινώς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσο επιδεινώνονται οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητιέται στην επιτροπή η περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Πρέπει να τηρούμαι τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ ψηλά, πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες».

«Οι ασυμπτωματικοί και οι νέοι άνθρωποι βοήθησαν στην μετάδοση του ιού»

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις τέσσερις παραδοχές σχετικά με τον κορονοϊό. Αρχικά τόνισε ότι ο ιός δεν είναι εποχικός, «το καλοκαίρι δεν είχαμε ύφεση», σημείωσε.

«Οι ασυμπτωματικοί και οι νέοι άνθρωποι βοήθησαν στην μετάδοση του ιού» πρόσθεσε δευτερευόντως, ωστόσο «πλέον υπάρχει αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο, ενώ πλέον οι γιατροί έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν τον ιό».

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους ειδικούς, ενώ σχετικά με την ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid στην Αττική, ανέφερε ότι: «υπάρχουν στην Αττική 75 κλίνες Covid, 53 κατειλημμένες, 22 κενές και τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν 12 νέα κρεβάτια στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπειό της Βούλας, 6 στο Αττικό, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας και συνεχίζουμε…».

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των βασικών μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού, όπως οι αποστάσεις και η μάσκα ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα γενικευμένης χρήσης μάσκας τόνισε πως «όσο πιο συνεπώς εφαρμόζουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα τόσο μικρότερη ανάγκη υπάρχει για παραπάνω μέτρα».

Σημείωσε ωστόσο ότι «η Αττική δοκιμάζεται», και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων, αυστηρότερων μέτρων.

Σχετικά με τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας «το πράγμα ξεκινά και τελειώνει εκεί και πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω».


Πηγή